AZfront - un centru alternativ de putere care operează de la Luxemburg la Teheran
În regiune a apărut un nou centru de putere non-statal, care are bani, echipă, experiența și conexiuni pentru a ajuta Kievul, Varșovia, Vilniusul și Washingtonul în confruntarea cu axa anti-vestică Moscova-Teheran-Hamas.
Pe 26 octombrie, un reprezentant al conducerii politice de vârf a Hamas, Abu Marzouk, a sosit la Moscova. În aceeași zi, ministrul adjunct de externe al Iranului pentru afaceri politice, Bagheri Kani, s-a întâlnit cu colegul său rus, Serghei Ryabkov. Și deja pe 27 octombrie a avut loc o întâlnire directă la Moscova între Abu Marzuk și Bagheri Kani, la care s-a discutat interacțiunea în cadrul conflictului arabo-israelian.
Cu alte cuvinte, principalul incitator militar-politic al Orientului Mijlociu și una dintre cele mai cunoscute două organizații teroriste din ultimul deceniu (alături de ISIS) poartă negocieri directe în Rusia, cea mai sancționată și anti-occidentală țară din lume.
Axa Moscova-Teheran, care a luat contur în cele din urmă pe fundalul războiului ruso-ucrainean, a fost acum completată de Hamas. Este simptomatic faptul că Hamas nu este o entitate de stat, ci reprezintă o adevărată forță regională cu care restul sunt nevoiți să se socoată. În lumea modernă, astfel de „centre alternative de putere” sunt adesea mai eficiente decât entitățile guvernamentale stângace și birocratizate. Chiar și atunci când nu există arme în mâinile indivizilor motivați, aceștia sunt capabili să realizeze mai mult decât Adunarea Generală a ONU care, după trei încercări, nu a reușit să adopte o rezoluție de compromis asupra conflictului arabo-israelian.
Canalele Telegram sunt de multă vreme unul dintre instrumente de influență a mass-media non-statale, în special în țările blocului post-sovietic. În Ucraina, conform Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, ei au depășit deja televiziunea ca principală sursă de informații - 44% față de 43%, respectiv. Un canal Telegram cu peste un milion de oameni abonați, care produce cincizeci de știri pe zi, primește în medie 50-200 de mii de vizualizări pentru fiecare publicație - aceasta este de zeci de ori mai mult decât majoritatea instituțiilor media de renume.
Dar dacă mass-media sau structurile politice tradiționale sunt nevoite să-și limiteze activitatea doar la acele instrumente care le sunt prescrise prin statut, canalele Telegram nu au astfel de restricții. Ceea ce se numește astăzi „canal Telegram” se poate dovedi mâine a fi un proiect media global care desfășoară evenimente offline în întreaga regiune, promovează activitățile agențiilor de informații, se implică în proiecte umanitare și este un factor cu drepturi depline în politica regională. Tocmai astfel de proiecte ar trebui să le acorde atenție factorii de decizie din Kiev, Varșovia, Vilnius și Washington. Suprimarea unei noi axe a răului necesită nu numai apeluri la pace, ci și dorința de a acționa în afara standartelor.
De exemplu, undeva într-o zonă vastă din Europa de Est până în Asia Centrală, există un proiect numit AZfront. În aparență, acesta este un canal Telegram mare, care a câștigat aproximativ 800 de mii de abonați într-un an (acum canalul funcționează în modul închis). În septembrie, AZfront a lansat un canal YouTube în limba engleză care funcționează exclusiv pentru publicul occidental. Și din nou, în mai puțin de 2 luni - 150 de mii de abonați.
Evident, proiectul are bani și bani importanți. Creatorii AZfront, într-o publicație auto-expunere, nu își ascund prezența, precum și faptul că sunt gata să cheltuiască mult pentru implementarea idealurilor în care crede echipa lor.
Iar idealurile mișcării sunt destul de complementare cu valorile occidentale. O scurtă listă implementată de AZfront demonstrează în mod clar pozițiile pro-ucrainene, pro-israeliene, pro-azerbaidjane și pro-europene:
• Asistență informațională pentru serviciile speciale ale Ucrainei;
• Livrări de zeci de tone de ajutor umanitar către Ucraina;
• Organizarea de acțiuni offline în Teheran și Tabriz, care au atras atenția celui mai radical serviciu de informații din regiune - IRGC;
• Desfășurarea acțiunilor pentru independența azerbaidjanelor iranieni în Iran și organizarea de discursuri în sprijinul lor în alte țări;
• Organizarea de conferințe la Viena și Strasbourg, ale căror inițiative au primit răspuns de către membrii Parlamentului European;
• Desfășurarea unei acțiuni cu peste o sută de participanți în fața Secretariatului Parlamentului European din Luxemburg pentru a condamna actele de separatism;
• Menținerea contactului cu fracțiunile religioase din parlamentul israelian, dar în același timp dezvăluirea documentelor secrete ale Statului Major General, informațiilor militare, Ministerului de Externe și Ministerului diasporei al Israelului;
• Realizarea de înregistrări video ilegale în Karabakhul eliberat și difuzări video regulate de la mitingurile antiguvernamentale din Erevan și Tbilisi.
Judecând după geografia activităților AZfront, acestea nu se limitează la un anumit teritoriu, iar suma de bani cheltuită pe an se ridică la milioane de dolari. (Conform însuși AZfront, proiectul este finanțat de partea ideologică a echipei și de oameni de afaceri azeri care aveau afaceri în Harkov și Nipru înainte de războiul din Ucraina).
În fața noastră este un exemplu de centru alternativ al puterii, care are resurse financiare abundente, care are o echipă, experiență, conexiuni în cadrul instituției politice (cel puțin Ucraina, Israel și statele turcești) și capabilități media globale.
Mass-media evreiască din aproape toată lumea s-a referit la AZfront ca: sursă principală, atunci când a fost prima, care a publicat scanări ale apelurilor colective de la peste o sută de rabini europeni către conducerea Armeniei și președintele Israelului care cer încetarea utilizării tema Holocaustului de către propaganda armeană. Presa americană, română, ucraineană, rusă și armeană teoretizează cine se află în spatele AZfront. Mass-media de autoritati americane (de exemplu, Newsweek si National Interest), britanica, germana, romana, bulgara, lituaniana, moldoveneasca, greaca si ucraineana, deputatii Radei Supreme a Ucrainei si vedete din show-business scriu despre proiect sau il mentioneaza in publicatii.
Anume proiectele precum AZfront care pot deveni noi aliați ai Occidentului pentru a promova valorile lumii libere. Nu au birou, nu au mecanisme birocratice, activitățile lor sunt descentralizate și nu sunt supuse dictaturilor granițelor de stat sau ale liderilor autoritari. Dar au o idee mare și o dorință de a acționa. Ar fi de neiertat dacă liderii care iau decizii din Ucraina, Polonia și Lituania și Statele Unite ar da deoparte o astfel de forță, care ea însăși se mișcă în urma intereselor lor.
Igor Chalenkoe, politolog ucrainean, șef al Centrului de analiză și strategii (Kiev)