Cel care ar putea deveni noul cancelar conservator al Germaniei, Friedrich Merz, vrea să facă din renașterea Europei și a motorului franco-german prioritatea sa, scrie cotidianul francez Le Point, într-o analiză despre figura politicianului german, care ar putea deveni una de mare importanță pentru Europa.
„Friedrich Merz este acum cel mai important om din Europa”, a declarat Christoph Hickmann, editorialist al săptămânalului Der Spiegel, imediat ce rezultatele alegerilor au fost anunțate duminică seara. În aceste vremuri de mare agitație, toți ochii sunt ațintiți asupra posibilului nou cancelar al acestui gigant din inima continentului.
Va reuși el să consolideze uniunea europenilor? Să reinventeze o nouă relație transatlantică? Să impună participarea Uniunii Europene și a Kievului la negocierile de pace din Ucraina? Să relanseze motorul franco-german, aflat în impas de atâta timp? Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție nu au început încă și, dacă totul merge bine, va trebui să așteptăm cel puțin până la Paște pentru predarea puterii, dar un lucru este deja sigur: niciun cancelar german nu s-a confruntat vreodată cu o sarcină externă atât de grea.
Friedrich Merz este conștient de urgența cu care se confruntă europenii, care au fost abandonați de Statele Unite și care sunt uimiți de apropierea dintre Donald Trump și Vladimir Putin. „Lumea nu ne așteaptă, iar Europa așteaptă Germania”, a insistat el pe tot parcursul serii electorale. „Este esențial să consolidăm Europa cât mai repede posibil pentru a face UE independentă de Statele Unite. Americanii sunt acum indiferenți la soarta Europei”, adăugat Merz.
Acesta este motivul pentru care noul posibil cancelar a declarat că Europa va fi un „Chefsache”, adică o chestiune prioritară pe care o va supraveghea personal. Pentru a-și dovedi hotărârea, el a anunțat crearea unui Consiliu național de securitate, cu sediul în Cancelarie, însărcinat cu centralizarea informațiilor și cu gândirea unor strategii comune.
Un atlantist care mizează pe Europa
Politica externă a fost întotdeauna un domeniu de interes pentru Friedrich Merz. Acesta și-a început cariera în Parlamentul European, unde a fost membru între 1989 și 1994. În perioada în care Angela Merkel l-a izolat, el a prezidat timp de zece ani „Podul Atlantic”, o asociație de rang înalt înființată în 1952 pentru a promova relațiile economice și militare dintre Germania și Statele Unite. În timpul acestei lungi perioade departe de viața politică, a prezidat filiala germană a Blackrock, primul fond mondial de gestionare a averilor, o companie multinațională americană.
Friedrich Merz nu ratează nicio ocazie de a-și evidenția cunoașterea intimă a Statelor Unite. Acest lucru i-a adus sarcasmul lui Olaf Scholz în Bundestag în decembrie anul trecut: „Și nu vă imaginați că mai aveți autoritatea de a vorbi cu noul președinte american de la Casa Albă. El vă va arunca ca pe un cartof fierbinte”. Friedrich Merz a răspuns cu o critică dură a apatiei Germaniei pe scena europeană. El l-a criticat pe Olaf Scholz pentru că stă degeaba la Bruxelles și nu spune nimic.
În ianuarie, candidatul Merz și-a prezentat liniile generale ale politicii sale externe. Un subiect care a fost marginalizat în timpul acestei campanii, care s-a axat aproape în întregime pe imigrație. Pentru Friedrich Merz, prima prioritate va fi „repararea” Triunghiului de la Weimar, relația specială dintre Germania, Franța și Polonia. Întrucât centrul de greutate al Europei s-a deplasat spre est, Friedrich Merz dorește să extindă relația franco-germană, rămânând fidel prieteniei de lungă durată dintre Germania și Franța.
El a anunțat că primele sale călătorii oficiale în străinătate îl vor duce la Paris și Varșovia. El intenționează să facă din Emmanuel Macron partenerul său privilegiat și vrea să profite de ultimii ani de mandat ai președintelui francez pentru a lansa noi inițiative comune. De asemenea, intenționează să semneze un tratat de prietenie germano-polonez după modelul Tratatului de la Élysée semnat la 22 ianuarie 1963 de Adenauer și de Gaulle. De asemenea, se intenționează soluționarea definitivă cu Varșovia a problemei reparațiilor pentru prejudiciile cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Friedrich Merz consideră că coaliția tripartită (SPD, Verzii, Liberalii) condusă de Olaf Scholz a pus Europa la încercare. El condamnă „ezitările, tergiversările, manevrele tactice” și mai ales apatia acesteia, care, în opinia sa, au condus Europa într-o fundătură, în special în domeniul apărării. Potrivit lui Friedrich Merz, luptele interne din cadrul coaliției sunt responsabile de această întârziere, în special în domeniul apărării comune.
Friedrich Merz promite să pună capăt acestei tăceri: „Când Germania tace, întreaga comunitate suferă”. În opinia sa, lipsa unui răspuns european cu privire la Ucraina este cea care i-a determinat pe americani și pe ruși să negocieze individual, fără europeni și fără Kiev. Friedrich Merz promite că europenii vor putea conta din nou pe Germania. El susține că se înscrie în tradiția proeuropeană a lui Helmut Kohl și intenționează să devină un lider pe scena continentală.
Editor : Marina Constantinoiu