Editorial 2024 - Anul în care decidem viitorul României. Manifest pentru generația mea
Anul acesta, unul din patru alegători români are între 18 și 35 de ani. Și eu sunt unul dintre aceștia, unul dintre cei 4.594.321 de tineri români cu drept de vot. În cel mai important an din istoria recentă a României, noi, cei aproape 4,6 milioane de tineri cu drept de vot, avem puterea să decidem direcția în care se îndreaptă România, avem puterea să ne construim viitorul.
De multe ori aud în jurul meu faptul că “nu putem să schimbăm nimic” sau și mai clasicul “nu se vrea”. Iar acest cerc vicios: dezamăgire-dezinteres-lipsă de implicare, ne face de multe ori să uităm că mingea este de fapt la noi. Când vine vorba despre implicare civică sau mersul la vot, dezinteresul conduce fix la lucrurile de care ne temem sau pe care le vom regreta mai târziu.
La ultimele alegeri parlamentare, în anul 2020, trei din patru tineri români au ales să stea acasă. La alegerile generale cu cea mai mică prezență din istoria post-decembristă - 31,84%, prezența tinerilor a fost chiar mai mică decât media națională - 25,39%. Și totuși, care este cauza? În 2022, în răspunsurile lor la Barometrul Tinerilor, două treimi din tinerii români au declarat că România merge într-o direcție greşită. Tot două treimi ne-au spus atunci că nu au aproape deloc sau deloc încredere în Parlament.
În cele din urmă întrebarea rămâne, cine are de câștigat din acest cerc vicios? Istoria ne arată că degradarea democrației și dezinteresul cetățenilor au fost exploatate fix de aceia care voiau să slăbească statul și să aducă cu ei umbra autocrației. Trăim într-o perioadă intensă și dinamică - în România, în Europa și în lume per ansamblu, iar diluarea contractului social și extremismul politic sunt pericole reale pe care generația noastră trebuie să le înfrunte.
Anul acesta, suntem aproape 4,6 milioane de votanți tineri. Și stă în puterea noastră să apărăm România de extremiști și autocrați - de aceia care vor să arunce la coș peste 30 de ani de progres și dezvoltare. Stă în puterea noastră să continuăm drumul euro-atlantic al României. Stă în puterea noastră să ne construim viitorul.
În 1989, părinții și bunicii noștri ne-au câștigat o țară și dreptul ca democratic, prin vot universal, egal și liber, să decidem cum vrem să arate. Dacă stăm acasă și recităm dictonul “nu îmi pasă, oricum votul meu nu contează”, nu facem decât să îi lăsăm pe alții să decidă în locul nostru. Nepăsarea noastră este un afront adus memoriei celor 1116 suflete care și-au dat viața în Decembrie 1989 pentru liberate și democrație.
Se spune că tinerii sunt viitorul României. Aș zice mai degrabă că noi suntem prezentul României, suntem cei care construim România de mâine. Anul acesta, în România avem toate cele patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale și avem puterea să decidem cum vrem să arate viitorul României. Așa că, haideți să votăm în număr cât mai mare - pentru că dacă nu decidem noi, o vor face alții în locul nostru. Și s-ar putea să nu ne placă…
- Etichete:
- alexandru manda
- agora digi
- alegeri 2024