Două valuri de căldură care au răvășit Europa au fost numite Cerberus și Charon, deși nu există un sistem convenit la nivel internațional pentru a boteza aceste evenimente, iar unii experți se tem că ar putea fi contraproductiv, relatează BBC.
Cerberus era o creatură de coșmar cu trei capete, cu dinți din care picura sânge și fălci moale, pline de spumă otrăvită, cu coama și coada pline de șerpi. După unele relatări, ochii lui aruncau flăcări. Era atât de îngrozitor, scria Hesiod, încât nu putea fi nici învins, nici măcar descris.
Cerber era considerat de greci și apoi de romani „câinele lui Hades”. Treaba lui era să se asigure că nimeni nu scăpa de pe tărâmul morților.
După numele lui a fost botezat un val de căldură care a cuprins Europa în această lună.
Furtunile mari, cum ar fi uraganele și taifunurile, primesc nume de la serviciile meteorologice din întreaga lume, pentru ca meteorologii să comunice mai ușor informații despre ele. Numele unui ciclon tropical sunt alese dintr-o serie banală, convenită la nivel internațional, de nume reciclate la fiecare șase ani – furtunile tropicale din Atlantic includ anul acesta Emily, Cindy și Sean.
Pentru valurile de căldură, pe de altă parte, nu există astfel de reguli. Iar încercările de a le boteza au dus acum la o dispută în rândul meteorologilor.
Nu există o convenție internațională privind denumirea fenomenelor legate de căldură extremă, iar poziția actuală a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), care supraveghează denumirea furtunilor, este că ar putea distrage atenția de la amenințarea adusă sănătății publice. Știința emiterii de prognoze și avertismente privind valurile de căldură este încă prea tânără pentru a fi realizată în mod consecvent și eficient, spun meteorologii.
Alții însă nu sunt de acord, susținând că un nume poate atrage atenția asupra unei amenințări pentru sănătate „mult subestimată și încă neînțeleasă”. Și astfel, pe măsură ce valurile de căldură – definite în general ca perioade cu vreme neobișnuit de caldă, care persistă mai mult de două zile – devin din ce în ce mai frecvente, alte organizații încep să le dea nume. În iunie 2022, autoritatea locală din Sevilla, Spania, a lansat un program pilot care pune nume valurilor de căldură. Apoi, valul de căldură de categoria a treia numit Zoe a pârjolit sudul Spaniei, cu temperaturi de 43 de grade Celsius.
Cele mai recente valuri de căldură, care au afectat părți din Italia și sudul Europei, cu temperaturi de până la 48,8 de grade Celsius, au fost denumite Cerberus și Caronte - numele italian pentru Charon, luntrașul lui Hades - de către un site meteo italian, iLMeteo. Din 2017, acest site a folosit nume mitologice pentru regiunile de înaltă presiune care produc căldură extremă în Europa.
În acest an, totuși, numele date valurilor de căldură par să fi atras atenția publicului din întreaga lume și au dus la afirmații inexacte, cum că valurile de căldură au fost denumite oficial de către Societatea Italiană de Meteorologie. Dar a fost vorba despre un botez neoficial și „oarecum senzațional, în cazul Italiei”, a declarat pentru BBC Societatea Italiană de Meteorologie.
Un motiv pentru reticența organismelor meteorologice oficiale de a boteza valurile de căldură este dificultatea de a separa un eveniment de altul. Valurile de căldură nu sunt adesea evenimente distincte, ci pot veni unele peste altele și se pot extinde dincolo de granițe.
„Diferitele niveluri de intensitate ale valulurilor de căldură și ale impactului asociat cu un val de căldură sunt semnificative”, explică John Nairns, consilier senior pentru temperatură extremă la OMM.
„Această informație importantă nu își poate permite să concureze cu mai multe nume pentru un singur sistem meteorologic, unde o țară poate boteza evenimentul și alta nu”, adaugă el.
Totuși, cele mai recente nume mitologice au prins. Un motiv ar putea fi faptul că numele nu sunt simple porecle – ele vin și cu un mesaj.
Această abordare poate fi deosebit de importantă, având în vedere că știm că atât valurile de căldură, cât și temperaturile medii mai ridicate în general sunt cel mai probabil cauzate de schimbările climatice induse de om. Pe 4 iulie, temperatura medie a lumii a depășit 17 grade Celsius pentru prima dată în istoria măsurătorilor meteo, în timp ce valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai intense.
Iar riscul mai mare de valuri de căldură are și un bilanț tragic: un studiu publicat luna aceasta a estimat că 61.672 de persoane au murit din cauze legate de căldură în Europa în 2022. Autorii au cerut guvernelor să reevalueze și să consolideze planurile de prevenire și adaptare la valurile de căldură.
Editor : M.B.