Peste 47.000 de europeni au murit vara trecută din cauza valurilor extreme de căldură care s-au abătut asupra continentului european, conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, informează publicația Independent. România se situează pe locul 6 într-un clasament al deceselor provocate de caniculă în Europa, cu 2.585 de victime înregistrare oficial.
Studiul, publicat luni în revista Nature Medicine arată că în sudul Europei se înregistrează o rată mai mare de decese în rândul femeilor, comparativ cu bărbații.
Astfel, în România, din cele 2.585 de persoane care au murit din cauza caniculei, 1.192 erau femei și 104 bărbați.
Cele mai multe decese s-au înregistrat în Italia (peste 12.000 de morți), Spania (peste 8.000) și Germania (peste 6.000).
Grecia este, în același timp, țara cu cea mai ridicată rată a mortalității provocate de decese, raportată la numărul de locuitori: anul trecut, au fost înregistrate 393 de decese cauzate de caniculă, la un milion de locuitori. Grecia e urmată de Bulgaria, Italia și Spania în această statistică.
57% din decesele înregistrate în Europa au survenit în timpul a două mari valuri de caniculă, la mijlocul lunii iulie și finalul lunii august 2023.
În vara anului 2024 a existat deja cod roșu de caniculă în mai multe regiuni din România, cu temperaturi de până la 42 de grade Celsius, în luna iulie.
Mijlocul lunii august vine, de asemenea, în România, cu un nou val de căldură: temperaturile vor atinge 40 de grade, iar marți și miercuri va fi în vigoare un cod portocaliu în județe din sud-vestul țării. Astfel, potrivit ANM, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.
Editor : M.L.