Video Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Meteorolog: Temperaturi cu 7-8 grade Celsius mai mult decât ar fi normal

Data publicării:
A light installation is exhibited in a park during the Lights On Romania festival in Bucharest, Romania, on Dec. 10, 2021
Sărbători de iarnă în București. Foto: Profimedia

Românii care merg la munte de sărbători vor avea parte de zăpadă bună de schiat și chiar ninsori, la altitudini de peste 1.700 m, spune meteorologul Elena Mateescu de la Administrația Națională de Meteorologie. În schimb, la altitudini mai joase vor fi ploi sau cel mult lapoviță, pe fondul unei încălziri a vremii. Statistic, în șapte din ultimii zece ani am avut temperaturi mult mai ridicate la final de decembrie decât în mod normal, iar anul acesta nu va face excepție, mai avertizează Elena Mateescu.

Zăpada care s-a așezat în stațiunile montane va rămâne o bună perioadă de timp, a spus Elena Mateescu miercuri seară, la Digi24.

„Cu siguranță se va putea schia, stratul de zăpadă menținându-se, având în vedere că la munte va mai ninge și în următoarele zile și, nu în ultimul rând, și vremea deosebit de rece cu siguanță va permite menținerea stratului. (...) Vor mai fi două nopți foarte geroase, chiar mai geroase decât pe parcursul nopții trecute sau în această dimineață (miercuri dimineață - n.r.), când am consemnat -22 de grade Celsius la Vârful Omu, -10 grade în Capitală. (...) Același lucru se va consemna și în dimineața zilei de Ajun, și chiar în dimineața de Crăciun, chiar dacă vremea se va încălzi apreciabil în toată țara, mai ales în ziua ajunului Crăciunului, a declarat Elena Mateescu. 

Din cauza încălzirii, va ninge doar la munte, la peste 1.700 m, iar la altitudini mai joase vor fi ploi și lapoviță, poate chiar polei. De Crăciun și Revelion vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru finalul lunii decembrie, în linie cu statistica ultimilor ani, a precizat meteorologul ANM.

„În zonele mai joase de relief, inclusiv în Capitală, nu ne vom bucura de sărbătoarea Crăciunului de un strat de zăpadă, să ne aducă aminte de timpurile de dinainte de '90. Din statistica meteorologică a ultimului deceniu, în șapte ani din cei zece ani din intervalul 2011-2020, în perioada sărbătorii Crăciunului și chiar a trecerii dintre ani am înregistrat temperaturi cu mult mai ridicate decât perioadele specifice, temperaturi de până la 19-20 de grade Celsius. De această dată, 13-14 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu pentru sfârșitul unei luni decembrie în țara noastră”, a mai arătat meteorologul Elena Mateescu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...