Festivalul de la Veneția: documentar rusesc, acuzat că îi prezintă drept victime pe soldații Moscovei care au invadat Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Bombardament rusesc
Bombardament rusesc în Ucraina. Foto: Profimedia

Un nou documentar care prezintă viața soldaților ruși în apropierea frontului ucrainean a fost criticat dur pentru că încearcă să „albească” crimele de război ale Moscovei. Producția „Russians at War”, regizat de regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova, relatează șapte luni petrecute cu un batalion al armatei ruse în estul Ucrainei, prezentându-se ca o fereastră unică în viața de zi cu zi a soldaților ruși.


În film, care a avut premiera la Festivalul de film de la Veneția săptămâna trecută, tinerii soldați sunt prezentați alături de motivațiile lor , de la motive financiare la un sentiment de camaraderie.
„Este atât de confuz aici, nici măcar nu știu pentru ce luptăm”, spune un soldat, un sentiment împărtășit de alții, care sunt în mare parte prezentați într-o lumină simpatică.
Dar filmul „Russians at War” pare să ofere doar scurte imagini de luptă, iar criticii spun că nu oferă nicio perspectivă asupra distrugerilor masive provocate de forțele Moscovei în Ucraina începând din februarie 2022.

De-a lungul celor doi ani și jumătate de război la scară largă, Rusia a vizat situri civile, în timp ce mai multe investigații ale ONU au documentat dovezi ale unor „atacuri nediscriminatorii” și crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, inclusiv violuri și deportarea copiilor în Rusia.

Vineri, CNN a publicat imagini filmate cu drona în timpul luptelor din august din apropierea orașului Pokrovsk din estul Ucrainei, care arată o execuție aparentă de către trupele ruse a trei ucraineni care s-au predat, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de clipuri înfiorătoare care au apărut.

„Oameni absolut obișnuiți”

Întrebată într-o conferință de presă la Veneția despre acțiunile Rusiei în Ucraina, Trofimova a declarat că soldații cu care a trăit timp de șapte luni erau „oameni absolut obișnuiți” și a susținut că nu a văzut niciun semn de crime de război în timpul perioadei petrecute în apropierea frontului.

„Înțeleg că există multe rapoarte despre crime de război și, în mare parte, cred că în mass-media occidentală, cu asta sunt asociați soldații ruși în acest moment, pentru că nu au existat alte povești. Aceasta este o altă poveste, iar aceasta a fost realitatea pe care au trăit-o”, a spus regizorul. „Dacă ar fi fost comise crime de război, evident că le-ai fi văzut pe ecran, dar în cele șapte luni în care am fost acolo, aceasta nu a fost experiența mea ... este important să arătăm alte povești”.

profimedia-0904972922
Regizoara Anastasia Trofimova Foto: Profimedia

„O imagine foarte distorsionată a realității, răspândind narațiuni false”

Proiecția documentarului și comentariile ulterioare ale lui Trofimova au stârnit o reacție imediată din partea comunității artistice din Ucraina.

Producătoarea ucraineană Daria Bassel, al cărei documentar „Songs of Slow Burning Earth”, care descrie suferința Ucrainei, a avut de asemenea premiera la Veneția, a criticat decizia de a proiecta filmul rusesc, afirmând că acesta „prezintă o imagine foarte distorsionată a realității, răspândind narațiuni false”.

„Nu putem decât să ne bucurăm pentru ea [Trofimova] că a fost suficient de norocoasă să nu asiste la nicio crimă de război. Din păcate, mii de ucraineni nu au fost atât de norocoși”, a scris Bassel într-o postare critică pe Facebook, după ce a participat la o proiecție.

Documentarul va provoca probabil o dezbatere cu privire la etica filmării în interiorul Rusiei și în teritoriile aflate sub ocupație rusă. Spre deosebire de Ucraina, unde reporterii străini pot călători pe linia frontului, Rusia a interzis în mare măsură accesul jurnaliștilor independenți, permițând doar ocazional unor jurnaliști selectați să participe la turnee de presă strict controlate.


Dar Bassel, împreună cu alte personalități culturale ucrainene, a criticat documentarul pentru denaturarea portretului soldaților ruși. Ei au susținut că acesta neglijează responsabilitatea lor, prezentându-i mai degrabă ca „victime” decât ca participanți activi la război.„Este important să ne amintim că acești indivizi s-au alăturat armatei care a invadat o țară independentă, mulți dintre ei de bună voie”, a declarat Bassel.

„Sunt crimele lor mai puțin semnificative doar pentru că pretind că nu știu de ce sunt implicați în război?”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu