Pentru început puneți puţin ulei într-o tigaie şi-l puneţi pe aragaz să se încingă. Între timp punem la fiert, într-o oală, apa pentru găluşte.
„Adăugăm ardei roşu, lăsăm un pic să călească”, spune Daniel Roucaciu, bucătar.
În timp ce se căleşte ceapa, adăugăm şi pieptul de pui, cam 100 de grame, ne ocupăm de papricaş.
„Punem un pic de sare, nu multă, piper şi boia”, spune Daniel Roucaciu.
Turnăm câteva linguri de apă peste carne, adăugăm după gust verdeaţă - de preferat pătrunjel şi puţin usturoi - şi lăsăm să fiarbă. Între timp pregătim găluștele: patru ouă se bat bine cu telul sau furculițe, după care se pune făina și se amestecă bine. Secretul este să evitați formarea cocoloașelor.
Găluștele se pun în apă și se lasă să fiarbă cam 8-10 min.
E bine să mai amestecaţi din când în când. Apoi, pentru a îngroșa puțin sosul la papricaş, „spre sfârşit se adaugă smântână gătită, cam 50 de mililitri”, spune Daniel Roucaciu.
Se lasă să mai fiarbă 5 minute, până dă de câteva ori în clocot, iar papricașul se îngroașă. Se pune totul pe o farfurie și se mai adaugă pătrunjel, sare şi piper, după gust.
Inspirat din cel unguresc, papricaşul ţărănesc preparat în Ardeal se aduce fierbinte la masă.
Ingrediente:
Papricaș
150 de gr. piept pui
50 ml ulei
20 gr sare
2 gr piper
80 gr ceapă
50 gr ardei roşu
10 gr pătrunjel
50 gr smântână pentru gătit
Găluşte
4 ouă
150 gr. făină
4 gr sare
ulei sau unt