Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea acestei gene ar însemna faptul că oamenii nu sunt cu adevărat vinovaţi de alegerile alimentare deficitare pe care le fac. Totodată, descoperirea ar putea explica parţial mecanismul de declanşare a obezităţii.
Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare deficitare, cercetătorii canadieni spun că obezitatea este cauzată de o predispoziţie genetică, de stresul ambiant şi de sănătatea emoţională.
Ei au descoperit o variaţie genetică - alelă - care regularizează sinteza de dopamină, supranumită „hormonul plăcerii”.
Studiul, publicat în revista Appetite, ar putea reprezenta un important pas făcut în prevenirea şi tratarea obezităţii.
Profesorul Michael Meaney, de la Universitatea McGill din Montreal, coordonatorul studiului, a spus: „În termeni mai largi, am descoperit că obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltării timpurii şi al circumstanţelor”.
El şi colegii săi au testat 150 de copii în vârstă de patru ani, într-un proiect realizat pe mame suferind de depresie, o afecţiune care le împiedica să interacţioneze cu copiii lor.
Cercetătorii au monitorizat şi femei însărcinate - unele dintre ele sufereau de depresie sau trăiau în sărăcie -, alături de copiii lor, de la naştere şi până la vârsta de 10 ani.
Celor 150 de copii le-a fost oferită câte o gustare şi le-a fost dată posibilitatea de a alege între alimente sănătoase şi alimente nesănătoase. Mamele participante au completat şi ele un chestionar despre obiceiurile alimentare ale copiilor lor.