Președintela Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege cu impact major în industria alimentară. Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente. Maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile.
Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă. Partea proastă este că sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.
Producătorii apelează îndeosebi la acizii grași trans nesaturați pentru că aceștia prelungesc termenul de valabilitate al produselor și le conferă un aspect plăcut. Pe piața europeană sunt produse cu peste 40 la sută acizi grași trans. În special, acest lucru se întâmplă în sud-estul Europei.
Acizii graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie. Dar şi în cipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn şi în unele tipuri de margarină.
Parlamentarii români au adoptat legea la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate. Aceste grăsimi ar declanșa bolile ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Iar produsele vor fi retrase de pe piață.