Vitamina E sau tocoferolul este un puternic antioxidant. Alimentele bogate în această substanţă sunt de exemplu nucile, cerealele, seminţele de muştar, de floarea soarelului, migdalele, măslinele sau legumele cu frunze verzi precum spanacul ori broccoli. Se găsesc însă cantităţi însemnate şi în peşte sau carne.
Potrivit specialiştilor, vitamina E nu se pierde prin fierbere însă este complet distrusă în urma procesului de prăjire. Nici refrigerarea cărnii nu ajută la conservarea acestei substanţe. Iar făina integrală are cu 80% mai multă vitamina E decât cea albă. În plus, uleiurile presate la rece conţin o cantitate suficientă de vitamina E, faţă de uleiurile rafinate, procesate la temperaturi înalte.
Adulţii ar trebui să consume între 8 şi 10 mg pe zi. Adică echivalentul unui sfert de cană de migdale.
Deficitul de vitamina E se produce atunci când alimentaţia este una dezechilibrată şi duce la leziuni neuromusculare sau la boli cardiovasculare. Efectele toxice, asociate excesului, sunt extrem de rar întâlnite.