Cu toții am trecut prin dilema: să cumpărăm legumele organice sau normale. Să alegem fructele și legumele sănătoase sau pe cele cu pesticide?Dar poate cea mai importantă întrebare este: merită să dăm bani în plus pe cele organice? Răspunsul: cel mai probabil nu, potrivit Quarz.com.
Prețurile mai mari nu înseamnă calitatea mai bună. Mâncarea organică este în general, cu 47% mai scumpă decât cea convențională. arată un studiu realizat de Consumer Reports.
Diferența de preț nu reflectă însă costul agriculturii organice. Foarte multă lume o să plătească mai mult doar pentru etichetă. „Organic” a devenit un alt cuvânt pentru „lux”.
Produsele organice nu sunt neapărat mai bune pentru mediul înconjurător.
Pesticidele și substanțele fertilizatoare au un impact negativ pentru mediu. Produsele din fermele organice nu sunt ferite de pesticide, doar se folosesc opțiunile naturale, care nu sunt fără riscuri.
Un studiu din anul 2010 a scos la iveală că pesticidele organice pot avea un impact și mai puternic asupra mediului decât cele convenționale.
Beneficiile asupra sănătății obținute din produsele organice sunt foarte puțin mai mari decât beneficiile obținute din produsele normale.
Știința spune că beneficiile nutriționale din alimentele organice sunt foarte mici în plus față de alimentele convenționale. Mult prea mici să conteze. Alimentele organice ne oferă o cantitate puțin mai mare de fosfor și antioxidanți.
Nu sunt motive să ne așteptăm ca alimentele organice să aibă un gust mai bun.
Gustul depinde mulți factori, iar cel organic, cu siguranță nu ne oferă această garanție. Acest lucru poate fi verificat cu ușurință de oricine.
Care este varianta cea mai bună?
Dacă dorim să cumpărăm fructe și legume, cel mai bine e să le alegem pe cele cultivate cel mai aproape de locul unde ne aflăm. Important este să fie proaspete, indiferent dacă sunt organice sau nu.