Exclusiv Reprezentanții STS, la Interviurile Digi24.ro: Votul nu poate fi fraudat

Data actualizării: Data publicării:
PTQ0MCZoYXNoPWYyOTdhYWFlNzBhMDU3OWNkYjEyZDdiNzdlYjFmNjc5.thumb
Operator serviciu de urgență 112. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laurențiu Ilinca, coordonatorul Centrului de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), și Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, au fost invitați la Interviurile Digi24.ro, unde au răspuns la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

-În ce stadiu suntem cu privire la pregătirea desfășurării procesului de vot din 9 iunie? C.C: Suntem foarte bine din punct de vedere al pregătirilor, pe care le desfășurăm de mult. STS asigură întregul suport tehnic pentru AEP și BEC. Încă de anul trecut colegii au început să identifice locațiile în care vor funcționa secțiile de votare pentru a face survey-uri, pentru a identifica cele mai bune și optime soluții care pot fi implementate cu această ocazie.

-Comasarea alegerilor a reprezentat o dificultate? L.I: Nu există o dificultate. Aplicația pentru verificarea dreptului la vot e configurată pentru ambele procese electorale. Se publică în timp real prezența la vot.

-Există vreo variantă de fraudare a votului? L:I: Nu. Sistemul se numește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Aplicația verifică dreptul alegătorului în secția de vot, dacă are interzis, dacă a mai votat în altă secție, dacă are mai puțin de 18 ani și inclusiv valabilitatea documentului.

-C.C: Sistemul va verifica dacă o persoană are drept la vot pentru europarlamentare sau pentru locale. În cazul în care o persoană își manifestă opțiunea să voteze doar la europarlamentare, atunci ea va fi validată pentru europarlamentare, invalidată pentru locale și își va exprima mai departe votul. Dacă votează pentru locale și ulterior merge într-o altă localitate să voteze pentru europarlamentare, când va fi scanat CNP-ul, tableta îi va returna acest mesaj, că persoana poate vota pentru europarlamentare, însă pentru locale deja a votat într-o altă secție. Sistemul nu numără voturile, asigură transparența procesului electoral, vedem pe site-ul prezenta.roaep.ro, unde putem vedem tot ceea ce se întâmplă pe 9 iunie și de asemenea asigură prevenirea votului ilegal, adică persoane care încearcă să voteze de două ori, persoane care au drept de vot interzis, persoane care nu au împlinit 18 ani sau persoane care nu au dreptul de a vota în localitatea respectivă.

-L.I: Votul nu poate fi fraudat cu sistemul informatic. După scanarea cărții de identitate, aplicația arată dacă a mai votat în altă secție. Operatorul de calculator este instruit să i-o aducă de îndată la cunoștință președintelui secției de votare. Președintele citește mesajul, apare mesajul că Ilinca Laurențiu figurează că a votat într-o secție de votare din altă localitate, președintele are la dispoziție un telefon mobil de la STS, prin intermediul căruia ne sună pe noi în centru și noi facem legătura cu președintele de secție de votare unde figurează alegătorul respectiv că a votat. Ei vor purta o discuție prin care vor verifica semnătura alegătorului pe lista electorală din secția de votare respectivă. Îi va comunica președintelui că deja a votat în acea secție. Atunci președintele din secția noastră de votare îi va pune la dispoziție o declarație pe propria răspundere prin care alegătorul își asumă faptul că a fost înștiințat cu privire la faptul că figurează în sistem că a mai votat și poate vota.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri