Potrivit exit-pollurilor, USL a luat între 54 şi 58 la sută din sufragii, de aproape trei ori mai mult decât a obţinut principalul său contracandidat, ARD, care este cotat cu 18-19 la sută. Un scor foarte bun, între 10 şi 13 la sută, a obţinut PPDD, partidul lui Dan Diaconescu, în timp ce UDMR a obţinut puţin peste 5 la sută din voturi.
Diferenţa de aproape 40 la sută dintre USL şi ARD face ca victoria Uniunii să fie una dintre cele mai clare la alegerile parlamentare din perioada post-decembristă. Doar în 1990 s-a înregistrat un scor mai categoric, atunci FSN obţinând 67 la sută din voturi, în timp ce PNL şi UDMR abia atingeau 70 la sută.
Ambiția USL este acum de a avea o majoritate suficient de confortabilă pentru a putea amenda Constituția, lucru anunţat, de altfel, de premierul Victor Ponta, în primul său discurs ţinut la Târgu Jiu, unde a câştigat mandatul de deputat.
Potrivit șefului de campanie al USL, Liviu Dragnea, USL a câștigat toate mandatele de parlamentar în 25 de județe, inclusiv la București, iar scorul final al USL în Parlament are șanse să se apropie de 70%.
Se prefigurează o alianţă USL-UDMR
„În urmă cu câteva minute am vorbit cu Kelemen Hunor, l-am felicitat şi mi-a confirmat faptul că UDMR se angajează să formeze alături de noi o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anul care urmează”, a spus Ponta.
Acesta a vorbit şi despre viitorul pro-european al ţării : „Orientarea României nu poate fi decât una singură: o orientare pro-europeană, pro-atlantică. Viitorul României este doar în familia europeană. Toate angajamentele României trebuie să fie respectate”, a spus premierul părând să confirme că va respecta condiţiile enunţate de preşedintele Băsescu, în ultima zi a campaniei electorale, în ceea ce priveşte nominalizarea viitorului şef al executivului.
Ideea unei colaborări USL – UDMR a fost susţinută şi de preşedintele Uniunii Maghiarilor, Kelemen Hunor: „Am discutat cu cei mai importanţi lideri politici, inclusiv cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Începând de mâine, pe baza programului nostru, pe baza proiectelor noastre, pe baza principiilor şi valorilor pe care noi le reprezentăm în parlamentul României de 23 de ani, vom începe o discuţie, fiindcă avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de decizii coerente şi nu avem nevoie de certuri, de dispute politice sterile”.
Antonescu: Băsescu este obligat să-l desemneze premier pe Ponta
Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, a vorbit la Digi 24 atât despre rezultatul alegerilor, cât şi despre posibila alianţă cu UDMR.
„E un scor pe care noi l-am așteptat. Prefer să trag concluzii după numărătoarea oficială a voturilor. E limpede că USL va avea o majoritate absolută în cele două Camere ale Parlamentului. Aritmetic, nu este nevoie de o alianță cu UDMR. S-ar putea să fie posibilă și binevenită în alt sens. Sunt deschis unor astfel de discuții, unei construcții de natură să asigure o majoritate suficientă pentru modificarea Constituției, care ar fi principalul motiv pentru care să examinăm cu UDMR o formă de asociere. Este prematur să vorbim despre o alianță de guvernare”, a spus liderul liberal.
Antonescu este de părere că nu există decât o cale spre normalitate şi anume ca şeful statului să-l desemneze în funcţia de prim-ministru, pe baza votului românilor, tot pe Victor Ponta. „Dacă tot vorbim cu atâta poftă și de atâta timp de normalitate, nu există decât o cale spre normalitate: desemnarea lui Victor Ponta de către Traian Băsescu ca premier. Orice altă formulă este una care caută criza și care ignoră votul oamenilor”, a spus preşedintele Senatului.
Vasile Blaga: Sper să obţinem 20% din mandate
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, este în pericol să nu prindă un mandat în Senat, potrivit numărătorii paralele a USL.
Imediat după exit-polluri, el a declarat că speră ca până la urmă ARD să obţină 20 la sută din mandate şi a promis că formaţiunea politică pe care o conduce va face tot ceea ce şi-a propus în campanie. „Vom apăra statul de drept, vom milita pentru o Românie europeană și justiție independentă”, a declarat Blaga.
Prezenţa la urne, peste cea din 2008
Alegerile din 9 decembrie s-au desfăşurat pe o vreme puţin prielnică, în multe locuri din ţară procesul de votare fiind perturbat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Unele secţii de votare nu s-au putut deschide la timp, altele au fost închise temporar din cauza unor pene de curent, iar autorităţile au trebuit să intervină pentru a degaja de zăpadă drumurile spre secţii.
În ciuda vremii nefavorabile, prezența la vot a fost superioară celei de la alegerile parlamentare din 2008: 41,72/, faţă de 39,26%.
În 21 de județe, prezența la vot a fost peste media pe țară. Cea mai mare participare s-a înregistrat în județul Teleorman (54,73%), urmat de Gorj (54,14%), Mehedinți (50,14%), Olt și Giurgiu.
Participare mai redusă la vot s-a înregistat în Timiș (32,50%), Maramureș (33,70%), Cluj (35,27%), Arad și Sibiu.
În București, prezența la vot a fost de 39,36% din voturi, campion fiind sectorul 1, cu o rată de participare la vot estimată la 42,39%, iar la polul celălalt situându-se sectorul 5, cu 35,76%.
Miza perioadei următoare va fi desemnarea premierului. După ce BEC va anunţa rezultatele oficiale, toţi ochii se vor îndrepta către Cotroceni. Deocamdată, dinspre Cotroceni nu s-a auzit niciun comentariu oficial. Luni, a doua zi după alegeri, preşedintele nu va fi în ţară. Traian Băsescu se va duce la Oslo, la ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, care a revenit Uniunii Europene.
Filmul alegerilor îl puteți urmăriAICI.