Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Preşedintele Secţiei nr. 411, Silvia Comănese, a declarat, pentru Agerpres, că a fost solicitată urna mobilă, iar reprezentanţii Biroului au mers la locuinţa lui Ioan Istrate pentru ca acesta să poată să voteze.
Născut la 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a votat la toate alegerile, indiferent că au fost locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale.
Plt.adj.p. (rtr) Ioan Istrate a fost decorat cu "Virtutea militară clasa a II-a" pentru faptele sale de vitejie.
În toamna lui 1941, împreună cu alţi consăteni, Ioan Istrate a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie "Decebal", cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant pază tren de luptă. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă şi efectivele regimentului la acţiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odesa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie 1942 în Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane. În octombrie 1942, în timpul unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit şi, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.
Urna mobilă a fost solicitată pentru a putea vota şi de către o femeie de aproape 102 ani din Alba Iulia.
În judeţul Alba sunt înscrise pe listele electorale permanente peste 316.000 de persoane, din care au votat până la orele 14,30 aproape 28%.