Testarea bucureștenilor se amână. Testele comandate vor ajunge în România mai târziu, din cauza comenzilor masive făcute de către toate țările, a transmis Gabriela Firea pentru Digi24.
"Am comandat teste, vin în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Este pregătit personalul, eșantionul. Vom comunica la final rezultatul", a comunicat primarul general.
Firea a adăugat că, având în vedere "opoziția unor decidenți" la adresa acestui proiect derulat cu Institutul Matei Balș, grupul de inițiativă și suport se reorganizează.
Gabriela Firea spunea sâmbătă, la Digi24, că testarea în masă a bucureştenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare.
Vor fi folosite teste rapide, dar care sunt omologate și care vor fi achiziţionate „din surse validate de către Institutul Matei Balş”. Vor fi testate peste 10.000 de persoane, inclusiv persoane care locuiesc în Capitală, dar care nu au aici domiciliul stabil. Eșantionul va fi ales pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Național de Statistică, nu preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor fi implicaţi în selectarea celor care vor fi testaţi, a precizat primarul general al Capitalei la Digi24.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat duminică, într-un interviu pentru Digi24, că studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș. Mai mult, Nelu Tătaru spune că proiectul nu are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.
Ministrul a dat de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus - teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR - , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.
Redactare G.M.