În ultima perioadă, Ucraina a fost ţinta unor atacuri cibernetice fără precedent. În decembrie 2015, o întreagă regiune din Ucraina rămânea fără energie electrică. Specialiştii de la serviciul se securitate din Kiev au descoperit că în reţelele de distribuţie a fost instalat un virus care a întrerupt funcţionarea sistemului.
Cu un an înainte, la summitul NATO din Ţara Galilor, România primise însărcinarea de a fi naţiune-lider într-un program de apărare cibernetică a Ucrainei. Specialiştii SRI au lucrat la un proiect care a fost finalizat recent.
„Acesta a avut ca obiectiv major crearea unei capabilităţi defensive de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi constă în livrarea unor echipamente şi produse pentru constituirea unor laboratoare de invetigaţie a incidentelor de securitate cibernetică”, a explcat Florin Cosmoiu, șeful Centrului CyberInt al SRI.
În acest fond NATO, coordonat de România, a fost strânsă suma de un milion de euro. Banii au fost donaţi de mai multe ţări.
„Mai multe naţiuni au contribuit cu fonduri pentru implementarea proiectului respectiv. Specialiştii noştri au realizat proiectul tehnic, proiect tehnic care a fost validat de agenţiile NATO din domeniu. Sunt demarate demersuri pentru iniţierea procedurilor de achiziţiile, agent executor pentru implementarea acestui proiect fiind Rasirom, regia autonomă a SRI”, a adăugat Florin Cosmoiu.
NATO a decis să apere cibernetic Ucraina după anexarea ilegală a Crimeei. Atacurile hackerilor sunt folosite şi în războaiele de timp hybrid şi pot face pagube uriaşe, spun specialiştii.
„Mediul internet este un spaţiu fără graniţe. Dacă toate verigile din spaţiu ar fi sigure, internetul ar fi un mediu sigur. Din păcate nu suntem în această situaţie, iar NATO, prin liderii politici, şi-a asumat această sarcină - de a acorda un sprijin Ucrainei. Acest spaţiu cibernetic este un spaţiu creat de om, foarte recent. Aşa cum spaţiul terestrul, maritim, aerian şi cel cosmic au fost declarate domenii operaţionale militar este foarte firesc ca şi spaţiu cibernetic să fie spaţiu operaţional pentru NATO”, a precizat șeful CyberInt al SRI.
La summitul de la Varşovia, NATO va extinde fondurile prin care Ucraina este sprijinită să facă reforma armatei. Domeniul cibernetic va rămâne prioritar.
Citiți și:
Comentariul lui Dan Cristian Turturică ”De cine nu ne poate proteja NATO”