Corina are deja experienţă să-şi reprezinte judeţul la competiţii importante. Cele mai multe premii le-a câştigat la fizică şi chimie. Tocmai a terminat clasa a XII-a şi se pregăteşte pentru facultatea de medicină din Capitală. Deşi nu a început cursurile, ştie că nu va alege România pentru a profesa, destinaţia fiind Germania.
Şcoala din centrul oraşului Giurgiu este singura care are în dotare un bazin de înot şi clase cu profil sportiv. Amplasat în incinta bazei sportive, bazinul este realizat la standarde europene. La fiecare început de an şcolar, o nouă clasă cu profil de înot este înfiinţată, juniorii fiind familiarizaţi cu acest sport încă din primele zile de şcoală.
„În 2004 s-a dat în folosinţă bazinul de înot şi avem clase cu program sportiv înot la ciclul primar. Pe fiecare nivel, câte o clasă”, explică Nicoleta Niculae, director.
Trupa de teatru
Micuţii păpuşari, aşa sunt numiţi elevii de clasa a IV-a. Tocmai s-au întors de curând cu premiul întâi de la un concurs naţional de teatru. Piesa câştigătoare a fost Poveste de Crăciun, scrisă de Charles Dickens.
Această trupă a apărut mai mult din necesitatea de a citi cât mai expresiv şi de a înţelege cât mai bine textul lecturilor de la clasă şi de a pătrunde tainele literaturii, spune învăţătoarea.
În județul Giurgiu, mulţi dintre dascăli bat zilnic kilometri întregi ca să ajungă la şcoală. În satul Oinacu, trei unităţi de învăţământ s-au restrâns într-o singură şcoală, unde învaţă 250 de elevi. Chiar dacă nu au calculatoare de ultimă generaţie ori laboratoare dotate modern, mulţi dintre aceşti elevi ajung să facă performanţă. Martor le este panoul de la intrare, pe care dascălii au adunat diplomele elevilor.
Recent, elevii s-au întors dintr-un schimb de experienţă desfăşurat în mai multe ţări. Fiecare ţară şi-a prezentat tradiţiile şi muzica populară. Fără aceste activităţi, mulţi dintre elevi nu ar fi reuşit să treacă nici măcar de graniţele oraşului.
„Tocmai am încheiat un proiect multicultural Comenius. S-a desfăşurat în parteneriat cu Turcia, Polonia şi Ungaria. Au fost implicaţi 60 de elevi din şcoala noastră. În jur de 20 au fost în vizită în ţările partenere. Ca urmare a acestui proiect, noi avem în şcoală o echipă de dansuri şi de solişti”, spune Mădălina Oprişan, director.
Specializări conforme pieței muncii
După ce termină şcoala, mulţi dintre tineri nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. Pentru a le veni în ajutor, de anul următor autorităţile vor să introducă în programă specializări care sunt în conformitate cu piaţa muncii din oraş.
„Dorim să umblăm la programa de învăţământ. Am cam uitat meseriile de bază ale oraşului. Având în vedere că avem şantier naval, avem fabrica de maşini grele care s-a relocat o parte din activitatea din Italia în România. Au nevoie de sudori, au nevoie de lăcătuşi, au nevoie de tâmplari, de electricieni”, explică primarul Barbu Nicolae.
După prima sesiune a Bacalaureatului din 2012, Giurgiul se afla pe locul 20. Nici jumătate dintre elevi nu au reuşit să obţină note de trecere.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.