Vrem să ieșim din clișee și locuri comune, vrem să-i lăsăm să vorbească pe cei pe care nimeni nu are răbdare să-i asculte.
Comuna Grințieș, Neamț. Situată în partea de vest a județului și înconjurată de munți, localitatea se mândrea în anii '90 cu aproape 20.000 de hectare de pădure. De-a lungul anilor însă, tăierile masive de arbori au luat amploare. Dezastrul a început imediat după ce terenurile au fost retrocedate. O mare parte parte dintre ele au fost cumpărate de prințul Sturdza, iar altele au intrat în posesia localnicilor din zonă.
În județul Neamț, munți întregi au rămas fără pădure. Numai în ultimii cinci ani s-au tăiat câteva mii de hectare. Nimeni nu știe o cifră exactă, iar autoritățile spun că nu mai pot controla acest fenomen.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
În Grințieș, în fiecare zi se taie arbori. Uneori sute, poate chiar mii de metri cubi. Mormane întregi de lemne zac la marginea drumurilor, gata să fie încărcate în camioane. Mărturie stau și zecile de mașini care urcă și coboară cât e ziua de lungă. Niciunul dintre copaci nu este marcat, iar totul este ilegal, recunoaște chiar unul dintre administratorii unei societăți de exploatare a lemnului.
Odată tăiați, copacii sunt încărcați în mașini mari și apoi duși la prelucrat. Totul se face cât mai ferit de ochii lumii, în spatele unor garduri înalte de câțiva metri. Și localnicii din zonă se feresc să vorbească despre tăierile ilegale. Chiar dacă mulți dintre ei au curțile ticsite cu bușteni.
În septembrie 2012, procurorii anticorupție au descins la sediul societăților din comuna Grințieș, dar și la primărie și sediul local de poliție. O amplă anchetă a fost declanșată atunci.
18 persoane au fost reținute pentru afaceri ilegale cu material lemnos. Printre acestea, doi polițiști, în frunte cu șeful de post, mai mulți administratori de firme, dar și primarul și secretarul comunei. După gratii au ajuns doar polițiștii, un pădurar și încă două persoane care se ocupau de tăierea copacilor. Restul sunt cercetați în stare de libertate. Iar prejudiciul se ridică la câteva miliarde de lei.
Primarul comunei Grințieș: „N putem controla fenomenul”
Cu toate acestea însă, edilul local recunoaște cu seninatate că, în prezent, încă se mai taie ilegal.
„O pondere de 10, 15% ar reprezenta-o tăierile ilegale. Din păcate, nu putem controla acest fenomen. Avem informații că se taie, noi chiar colaborăm și cu Ocolul Silvic și cu postul de poliție. Măsurile care se impun cad în sarcina structurilor silvice și a organelor de poliție. Noi doar primim informări, să zic așa”, spune Vasile Alecsandroaia, primarul comunei Grințieș.
Autoritățile spun că cele mai mari tăieri ilegale de arbori s-au înregistrat în comuna Ceahlău, Poiana Teiului sau Bicaz, dar și în localitățile de pe Valea Bistriței.