Opere de artă din lemn care îţi taie răsuflarea. Mobilă lucrată atent, linii perfecte şi sute de ore de muncă. Între munţii împăduriţi din Sălaj, în Şimleu Silvaniei, o mână de oameni au reuşit imposibilul. Au pus pe picioare o fabrică de mobilă comunistă, iar acum, au ajuns să vândă garnituri întregi milionarilor din Rusia şi Ucraina.
Cristian Bilţ conduce fabrica din anii 80. După regimul comunist, a privatizat-o şi a vândut doar în Germania. Câţiva ani mai târziu, a venit şi momentul de cumpănă. După unificarea Germaniei, clienţii n-au mai avut bani, iar micuţa firmă din Sălaj a fost aproape de faliment.
„Am avut un moment de curaj. Am întors corabia la 180 de grade, de la vest, la est. Am intrat pe piaţa estică, Rusia, Ucraina”, Cristian Bilţ, directorul fabricii de mobilă din Şilmeu Silvaniei.
Treptat, magazinele din Moscova s-au umplut de mobilă românească lucrată manual. Clienţii s-au înmulţit, iar firma a avut profit. A ajuns acum să aibă şase fabrici, două magazine în capitala Rusiei şi peste 1.200 de angajaţi.
„Discutăm de profit an de an. Niciodată, niciuna dintre firmele grupului n-a ieșit în pierdere”, mărturisește Cristian Bilț.
Curtea de peste 10.000 de metri pătraţi este plină stive de lemne. Totul este de cea mai bună calitate. Scândurile sunt lăsate să se usuce afară, apoi procesul continuă în nişte cuptoare speciale. Lemnul intră la procesat după ce ajunge la o umiditate de 10 la sută. Este tăiat milimetric, verificat şi lusruit. În ultimii ani au fost investite milioane de euro în diverse maşinării de prelucrat, freze şi chiar lasere performante care decupează ornamente sofisticate.
Ce e mai greu, însă, tot cu mâna omului se face. Cei mai buni sculptori lucrează într-o aripă specială a fabricii. Este camera artiştilor, aşa cum o numesc şefii. Ce iese din mâna acestor oameni se aplică atent pe bucăţile de lemn. Alţi meşteri asamblează mobila, o trimit în sectorul de vopsit şi lăcuit, iar în final se ambalează şi pleacă în depozite.
Cele mai ieftine garnituri costă 2.000 de euro, iar cele mai scumpe ajung la 30.000. Preţul este, însă, de trei ori mai mare în magazinele din Rusia.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.