În Bârlad a fost înfiinţată a patra mare unitate şcolară din ţară, iar cei care au terminat cursurile aici au dus faima României peste hotare. În Huşi, de mai bine de 100 de ani funcţioneză Liceul Agricol, loc unde au învăţat printre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din Moldova.
În Vaslui, aproape toţi banii bugetului local se duc pe asigurarea funcţionării sistemului educaţional. Pe meleagurile Bârladului s-au născut două persoane care au schmbat cursul istoriei: Alexandru Ioan Cuza şi Gheorghe Gheorghiu Dej.
Colegiul Gheorghe Roşca Codreanu din Bârlad a fost înfiinţat în 1846. Era, la acea vreme, a patra mare şcoală deschisă în ţară. Pe băncile colegiului au învăţat pictorul Nicolae Tonitza, scriitorii Alexandru Vlahuţă, Constantin Chiriţă sau Cezar Ivănescu. Garabet Ibrăileanu şi Ion Hobana completează lista celor care şi astăzi îşi spun codreniști.
Şcoala nu şi-a pierdut nici azi din prestigiu. În fiecare an, un sfert din elevii colegiului merg la olimpiade şi vin acasă cu medalii de aur şi argint. Promovabilitatea duce colegiul Codreanu în topul natiomal.
„Anual procentajul de promovabilitate este de sută la sută. La gimnaziu, rezultatele sunt deosebite la evaluarea naţională. La bacalaureat de asemenea ne situăm în procentul de peste 95 la sută anual că promovabilitate la bacalaureat”, a susţinut Tita Chiru, directorul Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu”.
Şi totuşi, nu toţi elevii vasluieni sunt la fel de norocoşi. În judeţ, zeci de şcoli zac în paragină, iar lipsa banilor fac autorităţile să caute mereu soluţii. Vor ca educaţia să fie la standarde internaţionale însă fără bani nimic nu se poate face.
„60 la sută din bugetul Consiliului Local se duce pe învăţământ. Asta înseamnă indemnizaţiile profesorilor dar nu în ultimul rând înseamnă şi modernizarea instituţiilor de învățământ, instituţii care se află într-un proces de modernizare şi de reaşezare a lor aşa cum e normal, asigurând elevilor şi profesorilor un cadru modern de desfăşurare a activităţii”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
12 licee şi câteva sute de şcoli şi grădiniţe stau la dispoziţia vasluienilor. La şcoală merg aproximativ 58.000 de elevi, dar numai 42.000 termină şcoală primară şi gimnaziul. Din cauza sărăciei, mai ales în mediul rural, la liceu ajung doar 16.000 de adolescenţi. Numai în anul şcolar trecut peste 300 de tineri au fost nevoiţi să abandoeze şcoala.
„Sunt mulţi vasluieni care lucrează în străinătate. Copiii au rămas aici. Au rămas cu bătrâni care nu-i urmăresc, deci abandonul şcolar este un fenomen. Sigur este de dorit ca şi cadrele didactice să fie de calitate, să avem cât mai puţini suplinitori sau cât mai puţine cadre didactice care nu sunt de meserie. În învăţământ lucrurile sunt complicate şi niciodată nu vom ptea spune că suntem mulţumiţi”, a afirmat Radu Renga, prefectul judeţului Vaslui.
Infrastructură reprezintă şi ea o problema. Multe şcoli începute în urmă cu dar câţiva ani (perioada 2008 - 2009) sunt şi acum neterminate. Nu sunt bani, iar clădirile riscă să se distrugă.
„Sunt peste 150 de unităţi şcolare, grădiniţe şi şcoli care sunt în reabilitare acum, în diferite stadii de execuţie. La unele a fost săpată doar fundaţia iar altele sunt în proporţie de 70 - 80 la sută construite. Toate acestea creează un disconfort extraordinar administraţiilor publice locale”, a informat Dumitru Buzatu, preşedinte CJ Vaslui.
Anul trecut promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de doar 43 la sută, mult sub media naţională. Şefii învăţământului vasluian spun însă că în acest an procentul va fi mult mai mare. Se bazează pe rezultatele de la simulări care au fost mult mai bune decât cele de anul trecut.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.