RAPORT DE ŢARĂ. Iași, centrul cultural, economic și academic al Moldovei

Data publicării:
0103 20raportiasibeta-52293

După un an în care aţi văzut cum arată Digi 24, vrem să aflăm împreună cum arată România. Nu România ştirilor de ultimă oră, nu cea din comunicatele de presă, nici măcar cea din statisticile oficiale. Vrem să descoperim împreună acel colţ al României care pentru fiecare dintre noi înseamnă acasă, comunităţile locale, oamenii pentru care întotdeauna au vorbit alţii.

De la 1 martie, timp de o jumătate de an, caravana Digi24 porneşte la drum. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Judeţul Iaşi

Aş alege trei cuvinte pentru judeţul Iaşi: judeţul mare, judeţul frumos şi judeţul sărac”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. „În primul rând, capitala judeţului este municipiul Iaşi, care este un oraş cu tradiţie, un oraş cultural, care ar fi putut fi şi capitala României. Mare, pentru că suntem cea mai mare populaţie din judeţ. Şi sărac, pentru că aproape toate localităţile din judeţul Iaşi se zbat într-o cruntă sărăcie, fără nicio perspectivă pentru locuri de muncă şi dezvoltarea lor ulterioară.”

Una dintre cele mai importante aşezări urbane din România, Iaşul este principalul centru cultural, economic şi academic al Moldovei. Pe lângă una dintre cele mai mari şi mai de prestigiu Universităţi din România, oraşul se mândreşte cu simboluri culturale veritabile. Încă din epoca interbelică, centrul oraşului este dominat de Palatul Culturii, fost sediu al Palatului de Justiţie, azi Complexul Naţional Muzeal „Moldova”. În apropierea Palatului, pe bulevardul central al oraşului este şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Clădirea monumentală adăposteşte şi racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cea care an de an atrage în Iaşi sute de mii de credincioşi.

Bijuteriile arhitecturale ale Iaşiului depăşesc graniţele municipiului. Castelul Miclăuşeni, situat pe drumul european spre Bacău, este un edificiu care a aparţinut cândva familiei Sturdza. În apropiere de Paşcani se află Palatul de la Ruginoasa, fosta reşedinţă de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Edificiul a fost redeschis de curând, după o perioadă de câţiva ani de restaurare.

Vinurile de Cotnari

În ultimii ani, Iaşul a căpătat şi mai multă greutate pe harta produselor româneşti 100%. Pe locul 8 în topul celor mai puternice 50 de branduri româneşti şi primul producător de vinuri din ţară îşi are rădăcinile tot la Iaşi. Pentru calitatea deosebită a primit de-a lungul anilor peste 200 de medalii de aur obţinute la competiţii internaţionale de profil. „Vinul de aur al României”, aşa cum mai este cunoscut, este vinul de Cotnari. Până nu demult, o sorbitură din licorile obţinute aici era un privilegiu al celor aleşi - voievozi, împăraţi sau regi. Astăzi, vinurile Cotnariului ajung în fiecare colţ al lumii. În ultimii zece ani, unicitatea şi calitatea gustului au fost recompensate cu peste 200 de medalii.

Grasa este un simbol al României. Toată lumea când aude de gimnastică se gândeşte la Nadia Comăneci, iar când aude de vin se gândeşte la Grasa”, se laudă Constantin Deleanu, preşedintele Directoratului Cotnari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri