De altfel, dincolo de a fi un oraș universitar, Clujul este și unul dintre cele mai importante centre medicale din România. Aici a ajuns să se dezvolte un adevărat turism medical. Printre cele mai cunoscute unități medicale pentru care pacienți din întreaga țară ajung la Cluj este Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, unde peste 100 de specialiști în tratarea cancerului tratează anual aproximativ 100.000 de bolnavi.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Când spui Cluj spui și Clujana. Fabrica de încălțăminte a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. Puțini sunt cei care să nu fi avut în copilărie măcar o pereche de bocanci galbeni și foarte rezistenți, buni de purtat ierni de-a rândul. Fabrica nu mai este cu siguranță ce a fost altădată, însă a reușit să reziste de-a lungul timpului și să funcționeze chiar și acum, în 2013, după mai bine de 100 de ani.
Județul Cluj se mândrește cu nume mari de actori, printre care Florin Piersic și Dorel Vișan. Ambii iubesc Clujul și își amintesc cu zâmbetul pe buze de ceea ce îi leagă de această zonă.
„Cea mai frumoasă amintire a fost viața familiei mele când stăteam aici și când era și nevastă-mea, când copiii erau mici”, povestește Dorel Vișan.
La Câmpia Turzii începe singurul tronson al autostrăzii Transilvania dat în folosință: 52 de kilometri între Câmpia Turzii și Gilău; sunt singurii pe care se poate circula, deși au costat de cinci ori mai mult decât s-a stabilit inițial în contractul dintre statul român și compania americană Bechtel.
La mai puțin de o oră de condus de la Cluj Napoca, la doar zece kilometri distanță de Câmpia Turzii se află Turda și salina ei, modernizată în ianuarie 2010, cu o investiție de aproape șase milioane de euro. Bază de tratament pentru bolnavii cu probleme ale sistemului respirator, salina este în același timp un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare.
La mai puțin de 90 de kilometri de Cluj-Napoca, alți vizitatori ajung iarnă de iarnă. Iubitorii sporturilor extreme vin să caute aici cascada Răchiţele. Cu o înălţime de 30 de metri și o dispersie a apei în două trepte, căderea de apă seamănă cu un voal. De aici și numele pe care i l-au dat localnicii de Vălul Miresei.
Cascada se transformă iarna în spațiu dedicat iubitorilor de cățărări. În fiecare an, sportivi din toata țara vin aici să escaladeze peretele de gheață înalt de peste 20 de metri.Cascada de la Răchițele e doar una dintre fețele mai puțin cunoscute ale Clujului.