Schimburile dure de replici între reprezentanții județelor care urmează să facă parte din aceeași regiune sunt din ce în ce mai frecvente, iar cel mai notoriu caz este cel al Brașovului și Sibiului.
Chiar dacă proiectul de regionalizare nu are încă toate detaliile puse la punct, chiar dacă încă nu există metodologie, pentru liderii din județele care urmează să intre în aceeași regiune competiția este deschisă.
Iar județul Brașov nu face excepție: tentația funcției de guvernator și a titlului de capitală a Regiunii Centru au făcut ca schimbul de replici să se intensifice în ultimele zile între autoritățile brașovene și cele din Sibiu, perceput drept principalul contracandidat.
Reporterii Digi24 au stat de vorbă atât cu președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, precum și cu primarul Brașovului, Gheorghe Scripcaru, pentru a vedea perspectiva regionalizării din birourile administrației de la Brașov.
Consens pentru regionalizare între doi adversari politici
Liberalul Aristotel Căncescu și democrat-liberalul George Scripcaru sunt adversari politici, dar perspectiva regionalizării le-a deschis calea dialogului. Ambii susțin Brașovul pentru a deveni capitala regiunii de Centru.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
„La ora actuală suntem într-o perioadă de pace, de colaborare, colaborez foarte bine cu PSD la nivel local. Electoratul ne-a arătat unde ne e locul și domnului Scripcaru și mie. Și după aceste alegeri ne-am dat seama, în egală măsură, și eu, și el, că trebuie să colaborăm”, a explicat Aristotel Căncescu
Ambii politicieni resping tendința politizării procesului de regionalizare.
„La noi se ține cont de interesele din teritoriu și diferitele lobby-uri pe care le fac diverși lideri locali. Lucru foarte periculos”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov.
„Fiecare încearcă să facă și aici o șmecherie, o înțelegere de partid și să spună că gata, am rezolvat o problema și să o speculeze din acest punct de vedere. Lucru care nu este corect”, spune și George Scripcaru, primarul Brașovului.
Brașovul este în competiție cu Sibiul pentru statutul de capitală de regiune, iar liberalul și democarat-liberalul și-au unit forțele pentru a obține victoria în această confruntare.
„Am tot respectul pentru domnul Iohannis și eu îl susțin, am tot respectul pentru el, ca să conducă viitoarea regiune. Dar sediul va fi la Brasov, aici nu vom renunța”, a explicat Aristotel Căncescu.
„Prima conditie este ca Brașovul să fie capitala regiunii în care se află și cine gândește altfel greșește. Și mă refer în special la politicieni”, a declarat George Scripcaru.
„Cea mai mare aglomerare urbană este Brașovul și, cu regret, dar Sibiul este de două ori mai mic decît Brașovul. Nu poți să creezi un centru pentru un lider”, a spus Aristotel Căncescu.
În plus, democrat-liberalul George Scripcaru susține că orașul pe care îl conduce este motorul economic al centrului țării, motiv suficient, în opinia sa, pentru a deveni capitală de regiune.
De unde a apărut tensiunea între Brașov și Sibiu
Declarațiile edililor șefi din Brașon vin în contextul în care, săptămâna trecută, ministrul Energiei, Constantin Niţă, care este şi preşedintele filialei PSD Braşov, spune că primarul Sibiului nu a intrat în PNL, partidul partener la guvernare, pentru principii liberale, ci pentru interese precise.
Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
„Domnul Johannis a declarat cu o seninătate şi cu o îndrăzneală extraordinare că unul dintre scopurile principale pentru care a intrat în PNL este să ajute Sibiul să devină capitala Regiunii Centru, iar dumnealui, implicit, să devină guvernator. (...) O asemenea mărturisire pare făcută fără niciun fel de jenă”, scria atunci Constantin Niţă, pe blogul presonal.
Urmăriți interviurile cu președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, precum și cu primarul Brașovului, Gheorghe Scripcaru, în materialul video atașat.