Convinşi de atuurile oraşului, profesorii şi studenţii de la Universitatea Transilvania au început o amplă campanie de lobby pentru ca oraşul Braşov să fie declarat capitala regiunii Centru.
Ei strâng deja semnături pe adresa electronică lansată în acest scop, iar în luna aprilie plănuiesc primele acţiuni concrete în demersul lor. Este, de altfel, una dintre puţinele iniţiative de acest fel iniţiate în plan local ca reacţie la perspectiva reorganizării administrative a României.
Acţiunile universitarilor braşoveni vin în completarea declaraţiilor politice extrem de dure pe care autorităţile locale le-au lansat în ultimele zile la adresa principalului contracandidat - Sibiul. Oportunităţile economice, turismul dezvoltat, plasarea geografică avantajoasă şi infrastructura dezvoltată în ultima perioadă sunt doar câteva dintre punctele forte pe care Braşovul le are pentru a deveni capitala regiunii centru.
Oportunităţile economice, turismul dezvoltat, plasarea geografică avantajoasă şi infrastructura creată în ultima perioadă sunt doar câteva dintre punctele forte pe care Braşovul le are pentru a deveni capitala regiunii centru.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
Pentru că sunt convinşi de puterea judeţului nostru, profesorii şi studenţii Universităţii Transilvania vor începe o campanie de stângere de semnături. Speră ca astfel să mobilizeze cât mai mulţi oameni să susţină Braşovul în această luptă. Şi experţii independenţi coagulează acum grupuri de lobby, pentru acelaşi obiectiv, desemnarea Braşovului drept capitala a regiunii centru.
Universitatea Transilvania are 20.000 de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării, care consideră Braşovul oraşul care le va schimba viaţa. Şi dacă tot le va schimba viitorul, atunci să fie în bine. Aşa că mediul universitar este un grup de lobby numeros şi cu forţa argumentului.
„Universitatea este o instituţie obiectivă neimplicată politic cu libertate de gândire şi exprimare şi cred că are cea mai mare capacitate de-a veni cu asemenea argumente de natură obiectivă”, a declarat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania Braşov.
Pentru a-şi susţine argumentele, au strâns documente care să demonstreze că Braşovul are tot dreptul să fie desemnat capitala regiunii Centru. Este cel mai mare oraş capitală de judeţ din Regiunea Centru, singurul cu peste 200.000 de locuitori, şi singurul pol de creştere economică desemnat din judeţul cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene din viitoarea regiune
„Partea economică în primul rând la parte aterţiară, servicii turism şi alte servicii, la partea culturală dacă vreţi, la partea de tradiţie, dacă vreţi şi ca plasmanet georgrafic, şi să nu uităm acest avantaj pe care îl are, ca fiind un nod de cale ferată, respectiv un nod de direcţii străzi care uneşte şi facilitează legăturile cu celelalte oraşe ale euro-regiunii”, a explicat Emil Stoica, preşedinte Senatului Universității Transilvania Braşov.
În plus, Braşovul este cel mai mare contributor la bugetul de stat din această regiune şi prin tradiţie este un nucleu antreprenorial al României.
Oraş cu o imagine publică remarcabilă, Braşovul este şi cel mai mare nod de comunicaţii din regiune şi este situat la confluenţa a trei culturi: română, maghiară şi germană.
Săptămânile următoare voluntarii vor strânge semnături pentru a sprijini acest apel, atât de la cei 1400 de angajaţi ai universităţii, cât şi de la cei 20.000 de studenţi. Mulţi dintre aceştia consideră deja că Braşovul ar trebui să fie capitala regiunii centru.
Apelul universitarilor va fi urmat de o campanie de strângere de adeziuni, nu doar de la braşoveni, ci de la personalităţi din întreaga ţară, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Pentru asta au lansat o adresă de e-mail unde oricine îşi poate exprima susţinerea acestui apel.
Campania va fi urmată, la începutul lunii aprilie de acţiuni de lobby susţinut, pe lângă instituţiile abilitate de a lua decizii în stabilirea capitalei viitoarei regiuni din care va face parte judeţul Braşov. Apelul, adeziunile şi întreaga argumentaţie vor ajunge pe mesele de lucru ale celor care iau decizia politică de stabilire a capitalei regionale.
Expert în administraţie locală şi politici publice, Mihai Ciubotaru este un independent care a lucrat şi în administraţia din Anglia timp de patru ani. Cunoaşte bine politicile regionale şi crede că regionalizarea va fi un impuls puternic pentru zonele dezvoltate să prospere şi pentru cele sărace să primească ajutor.
Mediul universitar, obişnuit cu proiecte europene, cu burse în străinătate, cu studii regionale, nu pare îngrijorat de perspectiva regionalizării, dimpotrivă. Profesorii şi studenţii au studiat in Europa şi ştiu că deciziile luate la nivel regional aduc un plus în dezvoltarea oricărei comunităţi.