RAPORT DE ȚARĂ. Aurul extras din minele de la Bradul a ajuns în Egipt şi la Roma

Data publicării:
15042013 20hunedoara-60692

Sudul județului este dominat de Valea Jiului. Natura a avut libertate de desfășurare aici, iar dalta ei a dat naștere Peșterii Bolii, o străpungere naturală accesibilă pe toată lungimea ei, care datorită acusticii foarte bune a fost transformată în mai multe rânduri în sală de spectacole.

Industria minieră de prelucrare a huilei a permis dezvoltarea a trei municipii și tot atâtea orașe în zonă. Cel mai important este Petroşani, unde încă mai există o universitate (fostă „de mine") şi un teatru de stat. Închiderea celor mai multe dintre mine a adus cu sine şi o decădere a zonei din punct de vedere economic, dar şi exploatarea resurselor turistice.

Reşedinţa judeţului este la Deva sau „Oraşul Cetăţii". Construcția medievală a fost supusă în ultimii ani unui amplu program de amenajări. Numărul turiştilor care ajung la cetate a crescut considerabil odată cu instalarea telecabinei, care a înlesnit accesul până sus, de unde se înfăţişează întreaga panoramă a oraşului, cu tot cu centrul vechi. La poalele Cetăţii, pe aleea gimnastelor sunt busturile sportivelor care au obţinut peste 300 de medalii olimpice.

„Cred că hunedorenii în general sunt mândri de localitatea lor, iar pentru mine personal pot să spun că Hunedoara reprezintă ceva deosebit”, a spus Mihai Leu, primul român campion mondial la box profesionist.

Târgul Fierului

Deva nu este însă cel mai mare oraș al județului. Cu o populație apropiată, dar de trei ori mai întins, este municipiul Hunedoara. Tradiţia siderurgică a oamenilor de aici pătrunde adânc în istorie. De altfel, denumirea germană a oraşului este Eisenmarkt, sau Târgul Fierului.

La 20 de kilometri de Hunedoara s-a dat în folosință în anul 1810 primul furnal cu flux continuu din Europa şi al doilea din lume. Furnalul de la Govajdia este vestit pentru că aici s-au produs unele componente din fontă pentru turnul Eiffel din Paris.

Azi, Hunedoara trăiește din turism. Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, a devenit cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul orașului.

La o aruncătură de băț de cele două orașe este Simeria, important nod feroviar. Mai multă vreme s-a pus problema fuziunii dintre cele trei localităţi, cărora să li se adauge şi oraşul Călan. Asta în ideea că un oraş mai mare ar atrage mai uşor fonduri pentru dezvoltare.

Poarta de intrare spre vechea Dacie

În aglomerarea de orașe din zona centrală a județului își face loc și Orăştie, poarta de intrare înspre vechea Dacie. Cetăţile dacice de la Costeşti, Blidaru sau Sarmizegetusa Regia păstrează încă urme ale strămoşilor. De altfel, judeţul Hunedoara este singurul din România care are în componenţă două foste capitale antice - Sarmizegetusei Regia (capitala Daciei) i se alătură Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Daciei Romane), la mai puţin de 100 kilometri distanţă.

Romanii au lăsat urme în tot judeţul. La Geoagiu încă se mai păstrează un complex termal, într-o formă asemănătoare celei din antichitate. Calităţile curative ale apelor termale au fost cunoscute însă şi de daci.

Oraş minier, Bradul iese în evidenţă prin Muzeul Aurului - unic în Europa. De altfel, mineritul în zonă este atestat documentar din anul 21, înainte de Hristos. Aurul extras din minele de aici a ajuns în piramidele din Egipt, la Roma, în Imperiul Austro-Ungar, dar şi în Uniunea Sovietică.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”