În comuna Dimitrie Cantemir, există o investiţie unică în România, o fabrică prin care paiele sunt transformate în brichete ecologice. În fiecare an, în judeţul Vaslui, tone întregi de paie sunt arse fără a se recupera această materie primă.
O altă îndeletnicire profitabilă este apicultura. Peste 5.000 de apicultori vasluieni cresc peste 50.000 de familii de albine. Totodată, producţia anuală de miere depăşeşte 200 de tone, iar mare parte din această este trimisă la export.
„Apicultorii şi-au făcut construcţii deosebite, extrag mierea în condiţii de igienă deplină. Spuneam, acum câţiva ani, că aproximativ 80% din producţie pleacă la export. Se întâmplă şi acum şi pleacă la export pe toate meridianele. Mierea românească este apreciată. Cea de salcâm a obţinut medalia de aur”, spune Vasile Puf, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Vaslui.
Numărul apicultorilor din judeţul Vaslui creşte de la an la an. Albinele constituie deja o afacere, mai ales de când s-au deschis liniile de finanţare pentru accesarea fondurilor europene în acest domeniu.
„Mă gândesc la cei care producem annual în judeţul Vaslui peste 250-300 de tone de miere. Ne situează pe locul 3 în ţară. Vasluiul are şi o zonă mai mult de dealuri, are predispoziţie pentru creşterea albinelor”, explică apicultorul Ioan Bulcă.
„Tot mai mulţi cetăţeni români încearcă şi reuşesc să îşi schimbe alimentaţia, iar produsele apicole reprezintă o formă naturistă, iar mierea este chintesenţa a ceea ce are natura”, mai spune Vasile Puf.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.