„Avem nevoie urgent de o reformă structurală a poliției de ordine publică și a poliției judiciare”, spune Ramona Ioana Bruynseels.
Ramona Ioana Bruynseels, candidatul umaniștilor la Președinție, condamnă deprofesionalizarea organelor statului, care încă bâjbâie prin labirintul cazului de la Caracal.
”Asistăm cu toții, de mai bine de o lună, la un șir interminabil de stângăcii ale organelor statului într-o anchetă complexă”, a declarat candidatul Ramona Ioana Bruynseels.
Tragedia din Caracal a ajuns să fie un spectacol trist si dezamagitor , în opinia candidatei la președinția României, în urma căruia rămân numai perdanți. ”Ne confruntăm cu incapacitatea organelor statului de a aplica legea, chiar și atunci când aceasta este foarte clară. Nu există coordonare și cooperare între autoritățile statului. Este inadmisibil să acționeze atât de haotic, să nu discute între ele, să nu facă schimb de informații.Se face anchetă la televizor! “, și-a arătat nemulțumirea Ramona Bruynseels.
Candidatul la președinție a făcut și o scurtă analiză a disfuncționalităților din acest caz. Ea a menționat incapacitatea organelor statului de a aplica legea, chiar și atunci când aceasta este foarte clară, lipsa coordonării și cooperarii între autoritățile statului, incapacitatea realizării unei anchete rapide în cazuri extrem de grave, posibila complicitate locală și la nivel național între clanurile interlope, politiști, procurori și politicieni, precum și cheltuirea absolut ineficientă a unor sume uriașe de bani la nivelul STS.
Acestor disfuncționalități, Ramona Ioana Bruynseels le-a găsit și soluții care să aducă lucrurile pe făgașul lor normal: ”Consider că acest caz este cel care trebuie să conducă, printre altele, la o reformă structurală a poliției de ordine publică, la o reformă a poliție judiciare, concomitent cu modificarea Codului de procedură penală, a declarat Bruynseels. De asemenea, ea a menţionat şi necesitatea unei campanii de educare a tinerilor şi femeilor, legată de modul de reacție în caz de răpire și agresiune fizică, precum și instituirea unor parteneriate de tip public-privat, în scopul creșterii gradului de siguranță a cetațeanului.