Nassim Abu Rjala este un palestinian născut în România. Părinții lui au fugit de războiul din Palestina după 1990. Tânărul a insistat să dea bacalaureatul ca orice alt elev, deși legea i-ar fi permis să aleagă o variantă mai simplă, elaborată pentru minorități. Însă el era convins că dacă trăiește în România, trebuie să fie la același nivel cu ceilalți.
Astăzi, Nassim este președintele Asociației studenților străini din Academia de Studii Economice. Cum trăiește un musulman într-o țară în care peste 85% dintre oameni sunt ortodocși?
„Păstrarea tradițiilor musulmane într-o țară creștină poate fi, e greu, dar poate fi în același timp foarte ușor. Într-o țară musulmană poți să-ți pierzi aceste valori, dar într-o țară creștină, când vezi că trebuie să-ți păstrezi religia, când vezi că trebuie să-ți păstrezi cultura și tradiția într-o țară creștină, te face pe tine mult mai entuziast și chiar își dă mai multă încredere în sine că poți să ajungi la un nivel de încredere foarte înalt și foarte ridicat”, explică Nassim Abu Rjala.
Altă credință, același Dumnezeu
Convingerea lui Nassim este că religia există ca să-i apropie pe oameni, nu să-i dezbine.
„Cred în Dumnezeu, în singurul Dumnezeu, indiferent dacă îl cheamă Allah, Dumnezeu sau god, este numai singurul dumnezeu și care ne unește pe noi și credem că suntem frați și surori pe această lume și numai în el credem”, spune Nassim Abu Rjala.
Într-o lume tot mai grabită, avem din ce în ce mai puțin timp să ne întrebăm: De ce mai este nevoie de credință? La ce ne folosește? Cum ne „îmbogățește”?
„În primul rând, credința înseamn conexiune între Dumnezeu și oameni. În primul rând, prin credință trecem peste obstacole zilnice. Când noi credem în Dumnezeu și dacă Dumnezeu ne este alături ne este de ajuns, și nu mai avem nevoie de altă persoană ca să ne fie alături. Este de ajuns ca Dumnezeu să ne fie alături și dacă vrem să ajungem la Dumnezeu, există o singură cale, și acea cale este prin credință și nu prin alte mijloace”, spune Nassim Abu Rjala.
Chiar dacă pe ortodocși și musulmani îi despart multe lucruri, sărbătoarea Crăciunului îi aproprie.
„Orice apropiere de Dumnezeu este și o bucurie pentru noi. Este și o sărbătoare pentru noi. Pentru noi, musulmani, este o datorie să împărtășim cu frații noștri creștini că ei se apropie de Dumnezeu prin aceste sărbători, prin Crăciun și prin Paște”, conchide tânărul.
Nasim va rămâne în România, locul în care trăiește, muncește și visează. Țara în care credința lui este respectată.
Invitat în studioul Știrilor Digi24
Nassim Abu Rjala a fost invitat, în Ajunul Crăciunului, în studioului Știrilor Digi24, unde a mărturisit că în România se simte ca acasă.
„Cu siguranță m-a ajutat mult că m-am născut într-o țară europeană, m-am născut într-o țară liberă, sunt mulți în lumea arabă care au luptat și și-au pierdut viața pentru libertatea lor”, a spus tânărul, care apreciază că în Romania bisericile sunt pline, față de alte țări europene.
„În România mă simt ca și acasă”, spune tânărul.
CiteșteAICIși alte povești ale credinței!