În atelierul de fierărie al fraţilor Aldea se aude din zori şi până-n seară sunetul ciocanelor. Dar înainte de Paşte se face mai linişte, fiindcă Simion şi Marton sunt ocupaţi: potcovesc ouă.
Pare simplu, dar e mai complicat să răzbeşti decât să potcoveşti trei cai. Oul, indiferent că e de găină, raţă sau gâscă, se poate sparge oricând şi trebuie să iei totul de la capăt.
Simon și Marton Aldea au moștenit meșteșugul potcovirii ouălelor de la tatăl lor și spun că cine nu știe să nu potcovească un ou, nu-i potcovar adevărat.
Marton are deja 30 de ani de experienţă, însă recunoaşte că începutul a fost dificil până a deprins meşteşugul.
„Am zis: nu faci un ou potcovit, tată, că tre' să duc la şefu, acolo la americani, la Mociu, că atunci lucram la o firmă americană”, spune Marton Aldea.
„Fă-ţi dacă vrei, să arăţi la oameni. Nu-ţi fac eu şi zici că l-ai făcut tu”, i-a răspuns tatăl său. „Şi m-am apucat, a venit o vecină de-aici din sud, a adus ouă, m-am apucat şi l-am făcut. Unu l-am spart al doilea l-am făcut”, povestește potcovarul.
„Avem solicitări. Care ne ştiu că facem ouă potcovite, ne anunţă din timp, să-i facem ou potcovit înainte de Paşti, de sărbători, care vin la ţară, şi noi facem. Am făcut şi în America, au fost nişte americani anul trecut în Mociu, că eu stau în Mociu, nu în Bercheş, şi le-am făcut 10 ouă potcovite”, spune Simion Aldea.
Din banii astfel strânşi, cei doi frați plănuiesc să își modernizeze atelierul, vechi de peste o jumătate de secol.