Octav Bjoza, decorat cu cea mai înaltă distincție a statului: „17 colegi de suferință însumează 300 de ani de pușcărie”
Actualizare 19.20. Octav Bjoza a fost un fervent opozant al regimului comunist. În tinerețe s-a înscris într-o organizație anticomunistă. La finele primului an de facultate, pe 25 iunie 1958, este exmatriculat și arestat de Securitatea din Iași.
Patru luni mai târziu, Tribunalul Militar Brașov îl condamnă la 15 ani de muncă silnică, 10 ani degradare civica și confiscarea totală a averii. Acuzațiile - crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.
Sentința i-a fost schimbata în 4 ani de temnița grea.De-a lungul detenției, Octav Bjoza a trecut prin mai multe închisori și lagăre de muncă, inclusiv prin cel de la Periprava, condus de temutul Ioan Ficior.
A fost urmărit de Securitate până la prăbușirea regimului comunist.
Actualizare 16.10. După intonarea imnului național al României, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs de felicitare, în primul rând, dar și de mulțumire față de românii care„și-au sacrificat tinerețea, viitorul, familia și speranțele”.
„Vă felicit pentru această distincție, cea mai înaltă decorație a statului român, o meritați din plin”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.
„Am spus deja de mai multe ori că numeroase lucruri trebuie să se schimbe în România, iar evenimentul la care sunteţi prezenţi este, cu siguranţă, o dovadă în acest sens. Este prima decoraţie pe care o confer în calitate de preşedinte al României şi, de aceea, am ţinut în mod special ca aceasta să fie acordată dumneavoastră, în chip simbolic, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România”, a spus șeful statului.
„În 25 de ani România a găsit puţine prilejuri de a împărtăşi bucuria cu aceşti oameni care au luptat împotriva comunismului şi şi-au sacrificat tinereţea, familia, viitorul şi speranţele pentru a salva ideea de libertate şi demnitate. Prin acest moment vreau să marchez începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, un preşedinte care pune în valoare înainte de toate modelele din societate, iar foştii deținuţi politici reprezintă cu siguranţă repere de moralitate pentru tânăra generaţie”, a adăugat el.
„Pentru noi, cei loviți de represiunea comunistă în modul cel mai direct, este foarte important faptul că dumneavostră, în a doua zi de la depunerea jurământului ca președinte al României, v-ați gândit să ne acordați o distincție atât de înaltă. În acest fel, lupta și suferința noastră au căpătat o recunoaștere deosebită, având și semnificația unui act simbolic de condamnare a comunismului din România”, a declarat Octav Bjoza, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Actualizare 15.15. Administrația Prezidențială a comunicat presei că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a fostului deținut politic Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
„În semn de deosebită apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate şi democraţie, remarcându-se ca unul dintre cei mai importanţi luptători împotriva regimului comunist, pentru eforturile pe care le face, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului, domnul președinte Klaus Werner Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Cavaler domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Decorarea a fost făcută la propunerea președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
„Pentru noi a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima dată pentru un preșdinte al țării când își începe prima zi de muncă cu foștii deținuți politici, cea mai vitregită categorie de persoane”, a spus Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.
„Sper ca să fie un președinte care să asigure o armonie, o atmosferă constructivă, de lucru, între Parlament și Guvern, între aceste două instituții și Președinție, între persoane de prim rang, și nu o stare de tensiune. Cred că va avea această disponibilitate de a lucra în interesul națiunii române”, a adăugat Octav Bjoza.
„Faptul că s-a gândit la noi ne bucură. Într-un cuvânt al domniei sale am înțeles că dorește ca și în capitala României să ia ființă un muzeul al crimelor comunismului. Nu poate decât să ne bucure”, a subliniat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, adăugând că speră ca „la Fortul 13 Jilava, cea mai cumplită temniță, o temniță sub cota 0, în care nu am trăit, ci ne-am târăt ca niște râme, să devină un loc vizitabil”, la fel cum s-a întâmplat în celelalte țări comuniste.
„În România, care a avut poate cele mai multe lagăre ale morții, nimeni nu s-a gândit să păstreze un lagăr ca să fie muzeu, ci s-a dorit să se șteargă orice urmă a crimelor comunismului, pentru că foarte mulți din criminali au prosperat în loc să fie trași la răspundere”, a declarat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.
Citiți și:
Filmul zilei de 22 decembrie 1989 - de la bucurie la teroare
Martirii de la Revoluție, comemorați de românii din Paris și Bruxelles
- Etichete:
- comunism
- klaus iohannis
- caderea comunismului
- octav bjoza
- octav bjoza decorat
- cine este octav bjoza
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News