ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Una dintre primăriile care au oferit ministerului de Externe spaţiu şi ajutor logistic pentru organizarea de secţii de votare este cea din Verbania, oraş aflat în nord-vestul Italiei. Consulatul României din Torino a fost anunţat de această posibilitate înainte de primul tur de scrutin, pe 8 septembrie 2014.
„Primăria din Verbania a răspuns afirmativ cererii mele de organizare a unei secţii de votare în oraşul nostru. MAE urma să aprobe şi să pună la dispoziţie resursa umană pentru organizarea alegerilor în cele mai bune condiţii. Din păcate, MAE nu a mai răspuns nici într-un fel”, a spus Adrian Chifu, consilier la Primăria din Verbania.
Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în Rignano Flaminio, oraş aflat la 40 de kilometri de Roma, în regiunea Lazio, regiune unde trăiesc oficial 165.000 de români. Primăria s-a arătat dornică să sprijine ministerul de Externe în organizarea unei secţii de votare.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Primăria a trimis o adresă ambasadei prin care se specifică faptul că primăria pune la dispoziţie spaţiul, logistică, inclusiv supraveghere din partea carabinierilor. Ministerul de Externe a decis că nu este posibil să se deschidă acea secţie de votare în localitatea Rignano Flaminio. Nu a existat o motivaţie obiectivă, pur şi simplu s-a spus că ministerul de Externe nu poate să aprobe acea cerere”, a precizat Gabriel Pîrjolea, consilier Primăria din Riano.
Propuneri privind fluidizarea procesului de votare au venit şi de la românii din Marea Britanie. Una dintre variante era deschiderea de secţii de votare în câteva şcoli din Londra unde învaţă copiii românilor aflaţi în capitala britanică.
„Am dat telefon la MAE, am întrebat care este procedura şi ni s-a spus că trebuie să înaintăm o petiţie către oameni. Aproape 2.000 de semnături s-au strâns. S-au obţinut scrisori de aprobare din cadrul acestor şcoli unde funcţionează şcoala românească. Le-am trimis frumuşel la MAE. Ca să aflam că am fost respinşi”, a precizat Iris Radulian, rezidentă în Marea Britanie.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În urmă cu câteva zile, ministrul de Externe explica presei că procedura de deschidere de noi secţii de vot în străinătate este destul de dificilă.
„Pentru a înfiinţa o secţie de votare este necesară o întreagă procedură, plecând de la solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, de la toate chestiunile de ordin logistic, măsurile practice, personal, securizare a sediului respectiv”, a adăugat Titus Corlăţean, ministru de Externe.
Premierul Victor Ponta a ameninţat cu demiterea întregii echipe din ministerul de Externe, inclusiv a şefului diplomaţiei, dacă pe 16 noiembrie se va repeta haosul din primul tur de scrutin al prezidenţialelor.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!