În săptămâna dedicată copiilor, de la 27 mai până la 1 iunie, Digi24 a derulat campania „Născut în România”, o campanie pragmatică și lucidă care a aratăt cât de aproape sau cât de departe sunt copiii din România de ceea ce părinții lor își doresc pentru ei. Timp de 7 zile, Digi24 a realizat tabloul situației copiilor din România și a abordat situația acestora din toate unghiurile, fie că s-a vorbit despre sănătate, educație, familie, siguranță sau violență.
Prin intermediul a 30 de reportaje, realizate într-un timp record, singura televiziune de știri care emite full HD a încercat să identifice cauzele care plasează România pe ultimul loc dintr-un număr de 29 de țări la capitolul bunăstarea copiilor.
Când vine vorba de interdicții, Laura Teodoru, prezentatoarea știrilor sportive de la Digi24, știe exact ce nu are voie să facă fiica ei, Ana Sophie. „În primul rând știe că nu are voie să mintă deloc, oricât de dureros ar fi adevărul ...Dar cel mai important este că ea a înţeles că tot ceea ce se obţine în viaţă necesită un minim efort ...Şi a mai învăţat că atunci când mergem în magazine trebuie să se uite la preţ şi să întrebe ..."mami jucăria asta merită preţul?”, a povestit Laura pentru ediția din 1 iunie a Jurnalului pentru copii.
Pe aceeaşi lungime de undă cu Laura este şi prezentatoarea Jurnalului de la ora 19.00, de la Digi24, Adriana Muraru. Mamă a unui băiețel, Toma, Adriana spune că l-a învăţat să aprecieze valoarea lucrurilor. „Încerc să-i explic lui Toma că nu poate avea tot ce-şi doreşte, că nu poate primi tot ceea ce cere şi pentru ce primeşte trebuie să ofere ceva în schimb sau să facă un mic efort. Cei mai mulţi dintre părinţi suntem tentaţi să facem orice pentru copilul nostru. Poate că n-am avut noi în copilărie, sau că e un singur copil... Dar e important ca în viaţă să facă ceea ce-i place şi îi spun că trebuie să înveţe. Vreau să nu-şi piardă curiozitatea, deşi mă tem că, de cele mai multe ori, şcoala omoară această curiozitate din copii.”
Alice Iacobescu, prezentatoarea Jurnalelor de știri de la ora 17.00, îl învață pe fiul său un lucru simplu-să fie om. „Îl învăţ să fie corect, să fie drept, să îşi asume răspunderea atunci când greşeşte. Nu ştiu dacă şi ceilalţi copii au tendinţa de a da vina pe alţii şi îl învăţ să fie drept şi să îşi dea seama când este greşeala lui, pentru că atunci când greşeşte din nou să ştie că el poate să îndrepte lucrurile. Vreau să fie om!...Cred că nu e uşor să fii copil niciunde, dar mi se pare că avem tendinţa ca adulţi să nu-i luăm în serios pe copii. Ei sunt de fapt nişte oameni mici care trebuie respectaţi şi cred că aici lăsăm de dorit, cred că este greu să fii copil când nu eşti luat în serios!”
În cadrul ediției speciale a Jurnalului pentru copii, difuzată sâmbătă, 1 iunie, de la ora 09.30, Stelian Muscalu, realizatorul emisiunii Bussines Club de la Digi24, are propria variantă asupra educației celui mic. „Cartea este cea care rămâne cumva la căpătâiul culturii... Indiferent ce ar spune cei care ar ridica în slăvi tehnica şi tehnologia. Este bună, ne ajută, însă nu cred că putem face o cultură solidă unui copil care nu a ţinut o carte în mână. Părinţii, din lipsă de timp, preferă să îşi lase copilul în faţa televizorului, calculatorului şi atunci copilul să îşi facă selecţia singur, selecţia informaţiei şi implicit a educaţiei...Voi încerca să fiu alături de el până în momentul în care voi simţi că are puterea, că a învăţat să facă diferenţa între bine şi rău.”
Interviuri cu părinți dedicați, într-o ediţie specială a „Jurnalului pentru copii”, sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 9.30.