Invenție premiată a unui student român: jeleul cu nanoparticule de aur

Data publicării:
jeleu nanopatricule aur

„Este un desert gelatinos. Da, se simte foarte bine gustul de portocale. Nu influenţează gustul aurul? Nu, aurul nu influenţează deloc”, spune Adrian Martău.

Adrian Martău este student în anul patru la Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor din Cluj-Napoca. Inspirat de industria medicală, care foloseşte aurul pentru proprietăţile antimicrobiene, tânărul a încercat să introducă metalul preţios şi în alimente. După cinci luni de cercetări, a inventat jeleul cu nanoparticule de aur.

„E recomandat undeva la trei zile să se consume un produs, fără adăugare de nanoparticule, fără conservanţi, un produs natural. Cu adăugare de nanoparticule se poate prelungi cu peste şapte zile perioada de valabilitate, fără să adăugăm conservanţi”, afirmă Adrian Gheorghe Martău, student.

Tânărul spune că aurul adăugat în jeleu scumpeşte produsul cu numai doi euro.

„Gramul de aur este scump, dar ţinând cont de cantităţile pe care le adăugăm... acesta e foarte diluat, cantitatea este foarte mică, dacă ne gândim că e vorba de nanoparticule”, adaugă Adrian Gheorghe Martău, student.

Doi profesori i-au fost alături în acest demers.

„Aşa arată soluţia de aur. Această soluţie de aur este redusă cu un extract natural de usturoi şi prin fierbere ajungem la un cloid de aur de culoare roşie-vişinie. Şi asta practic e materia primă”, declară Dana Leopold, şef lucrări Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Cluj.

Noi ne-am dorit acest jeleu din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele a fost că jeleurile de pe piaţă nu ne aduc o valoare nutriţională reală”, spune Dan Vodnar, prorector cercetare USAMV Cluj-Napoca.

Ajung la celule cancerigene, se fixează acolo sau în membrană sau intracelular şi în urma unui tratament cu lumină, absorb lumina, se încălzesc”, spune Simion Aştilean, şeful centrului de Bionanofotonică şi Microscopie Laser UBB.

Pentru inventarea procesului de obţinere a jeleurilor cu nanoparticule de aur, studentul a primit Diploma de Excelenţă şi „Medalia de Aur cu Menţiune specială” la salonul Proinvent din acest an. Tânărul speră să se găsească producători, care să preia ideea, iar aurul să fie folosit în cât mai multe preparate culinare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Jason Statham știe să se distreze. Actorul din „Fast & Furious”, surprins într-un carusel din Winter...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”