În Berlin trăiesc peste trei milioane de oameni. Printre ei, şi 4.000 de români.
Paula Ţurcaş locuieste de 5 ani în Germania. Cântă jazz, operă barocă şi doine româneşti pe scenele din capitala germană, iar publicul o iubeşte. A plecat de acasă, imediat după terminarea masteratului la Conservatorul din Cluj Napoca.
„Am vrut să văd altceva, să trăiesc altceva. Să trăiești în România ca solist de operă nu este ușor”, spune Paula Țurcaș.
Dragostea ei pentru cântec are o poveste lungă, care începe în Mediaş, locul în care s-a născut.
„Cântam de mic copil în biserică. Tata are voce foarte frumoasă și am moștenit-o”, adaugă ea.
Pe la 14 ani, când abia trecuse în clasa a opta, şi-a dat seama că acesta este drumul pe care trebuie să meargă. A luat lecţii de canto şi a reuşit să intre la Conservator. Şi-a continuat studiile în Elveţia, unde a şi rămas vreme de cinci ani. Apoi a ales Berlinul.
„Am întâlnit un muzician extraordinar aici, la Berlin, dintr-o pură întâmplare. Dintr-un joc am început să cântăm împreună. Eu i-am cântat o doină pe care o știam de când eram mică”, își amintește românca.
Să poţi cânta o doină în mijlocul Berlinului, oraş cosmopolit unde identităţile se contopesc, are o semnificaţie aparte pentru Paula Ţurcaş: „Am simțit așa că mă întorc acasă”.
În alt capăt al Berlinului trăieşte Sorin Drăghici. Este un medic oftalmolog apreciat de germani. A venit în urmă cu 10 ani, în căutarea unui loc de muncă care să i se potrivească . Făcuse medicina la Târgu Mureş şi terminase deja rezidenţiatul.
Şi-a continuat studiile în Germania şi a lucrat într-o clinică din Saxonia Superioara. A trebuit să înveţe germana şi să înţeleagă modul de a trăi al nemţilor.
Diferenţele dintre sistemul medical din România şi cel german sunt multe.
„Domnii care vin în Germania vor să fie tratați cu atentie. Aici, toti pacienții sunt tratati cu atentie”, spune oftalmologul român.
În Germania, salariul mediu al medicilor se ridică la 3.400 de euro, adică aproape 15.000 de lei.