„Trebuie să ne reamintim și de idealul reîntregirii cu Republica Moldova, de idealul reîntregirii spirituale cu românii din Bucovina de Nord, Herța și Valea Timocului și de menținere a unității cu toți românii de pretutindeni. Deci eu cred că anii aceștia, până în 2020, marcați de centenarul Marii Uniri și de această aniversare de 155-160 de ani de la Unirea din 1859 trebuie să fie un semnal de conștientizare, de luciditate și de solidaritate în jurul marilor proiecte naționle”, a spus Varujan Vosganian.
„Cred că asta este lecția sărbătorilor acestora: trebuie să ne uităm la faptul că avem nevoie de un nou, de un proiect național așa cum a fost cel privind aderarea la Uniunea Europeană”, a afirmat el.
Varujan Vosganian s-a declarat în continuare unionist convins, așa cum o făcea în urmă cu zece ani.
„Eu sunt convins că România și Republica Moldova se vor uni într-o bună zi, așa cum s-a unit Germania, cum s-a unit Vietnamul, așa cum probabil că foarte curând se vor uni și cele două Corei, așa se va întâmpla cu noi, e păcat să rămânem ultima țară care să fie separată de o frontieră artificială”, a spus Varujan Vosganian.
„Sigur, însă, că acest lucru presupune o etapă intermediară, și anume aceea a integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Mi-e foarte greu să cred că Uniunea Europeană ar accepta extinderea frontierelor prin unificarea celor două țări. Dar eu cred că România va fi mai puternică dacă va fi mai mare”, a conchis el.