EDIȚIE SPECIALĂ. Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul. Mesajul pe care l-a scris pe Twitter
Actualizare 18.40. Benedict al XVI-lea, ajuns la destinație, a ieșit la balcon și salută mulțimea, care îl primește cu urale.
„Dragi prieteni, sunt fericit să fiu alături de voi, vă mulțumesc pentru prietenie și afecțiune. Această zi e diferită, mai sunt Papă doar până la 8 seara. Voi începe ultima parte a pelerinajului meu pe acest pământ. Cu toate forțele mele interioare mă voi pune în slujba lumii, pentru binele Bisericii și al omenirii. Din toată inima, aveți binecuvânatea mea”, s-a adresat el celor care îl aplaudau.
Actualizare 18.30. Elicopterul în care s-a aflat Papa Benedict al XVI-lea a aterizat, iar suveranul pontif s-a urcat într-o limuzină, îndreptându-se spre Castelul Gandolfo.
Actualizare 18.25. Papa Benedict al XVI-lea a postat pe Twitter un mesaj: "Vă mulţumesc pentru dragostea şi sprijinul vostru. Să vă bucuraţi mereu de a-L pune pe Christos în centrul vieţii voastre".
Actualizare 18.05. Clopotele bisericilor au început să bată, în timp ce elicopterul a decolat. Distanța de parcurs este de 30 de kilometri până la castelul Gandolfo.
Actualizare 18.00. Papa a ajuns la heliodrom, de unde va pleca la bordul unui elicopter. Cardinalul Angelo Sodano îl salută pe Papă.
Actualizare 17.59. Papa se află într-una dintre mașinile aflate în coloană oficială, care urcă spre grădinile Vaticanului.
Actualizare 17.55. Papa părăsește Vaticanul. Este însoțit cu aplauze și urale. El își va petrece următoarele trei luni la castelul Gandolfo.
Ambasadorul României la Vatican: M-a impresionat atenția pe care Papa Benedict al XVI-lea a acordat-o ortodoxiei
„Vizita președintelui României la Vatican a fost de mare importanță pentru că a confirmat relațiile dintre România și Sfântul Scaun. A fost și prilejul de a exprima aprecierea față de prijinul pe care Sfântul Scaun l-a acordat comunității românești din dispora”, a declarat ambasadorul României la Vatican, Bogdan Tătaru-Cazaban.
Acesta a mai afirmat că a apreciat atenția pe care Papa Benedict al XVI-lea a acordat-o ortodoxiei.
„Ceea ce m-a impresionat a fost înălțimea magisterului său. Pontificatul său a fost marcat de această altitudine teologică. M-a impresionat atenția pe care a acordat-o ortodoxiei, smerenia care s-a manifestat inclusiv în această decizie, capacitatea de a se adresa direct interlocutorului pe care îl are în față”, a mai mărturisit ambasadorul României la Vatican.
Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei catolice din București: Credința se trăiește și renunțând
„Este un eveniment de mare sobrietate, plin de emoție. E ca și cum te desparți de cineva drag. Biserica e o comunitate și o comuniune ce se regăsește și în iubirea față de păstor, iar Papa este un păstor iubit, acest lucru s-a dovedit. Ieri, mii de Vatican au dovedit asta”, a spus el.
„Se roagă pentru ca Duhul sfânt să lumineze Biserica pentru alegerea unui Suveran Pontif. Credința se trăiește și renunțând, precum și trăind în smerenie și umilință”, a subliniat Doboș.
„De mâine numele Papei nu va mai pomenit în liturghii, pentru că este vorba de vacanța Scaunului apostolic. Asta până la alegerea unui urmaș”, a explicat el.
„Biserica nu judecă din perspectiva numărului și cantității. Pot spune că suntem la vremurile de început, biserica din catacombe. Nu e o victimizare, dar credința e marginalizată, nu se mai vorbește despre Dumnezeu, ci despre om. Tocmai aici Papa, și prin retragerea sa, a lăsat loc lui Dumnezeu”, a mai spus el.
Conclavul se poate reuni mai devreme
Iniţial, înalţii prelaţi de la Vatican au anunţat că reuniunea cardinalilor în conclav va începe cel mai devreme pe 15 martie, aşa cum prevedeau regulile în cetatea sfântului scaun. Papa Benedict al XVI-lea a modificat însă constituţia apostolică, ceea ce permite conclavului să se reunească mai devreme. Cel mai probabil, acesta se va desfăşura săptămâna viitoare.
Atunci, 115 cardinali, cu vârste de până la 80 de ani, veniţi din întreaga lume, se întâlnesc în Capela Sixtină unde îl votează pe viitorul Papă. Cardinalii sunt închişi într-o cameră şi nu le este permis contactul cu lumea exterioară în tot acest timp.
Eşecul desemnării unui Papă este anunţat oamenilor prin fumul negru care iese pe coşul de la Vatican. Odată ce noul Suveran Pontif este ales, pe acelaşi coş iese fum alb, pentru ca toţi catolicii din lume să ştie că au un nou Papă.
Vaticanul îşi doreşte ca noul suveran să fie ales cât mai repede pentru a avea timp să se pregătească pentru slujba de Paşte, care anul acesta pică pe 31 martie.
Favoriţii la succesiunea lui Benedict al XVI-lea
A fost aproape opt ani în fruntea bisericii catolice şi nu a avut deloc o misiune uşoară, pentru că a urmat la conducerea Sfântului Scaun preaiubitului papă Ioan Paul al II-lea şi, de asemenea, Pontificatul său nu a fost lipsit de scandaluri.
La conclavul care va stabili succesorul Papei Benedict, cardinalii de pe alte continente, îndeosebi din Africa şi din America Latină, vor avea pentru prima dată şanse concrete să conducă biserica catolică.
„Cred că această succesiune este deschisă. Se vorbeşte mult de cardinalul Ouellet, de cardinalul Diaz, de cardinalul Scola - care este arhiepiscopul Milanului, dar cred că sunt şi alţii, care nu au apărut încă, dar vor apărea într-un conclav care trebuie să fie scurt, deoarece dacă dorim să avem un papă de Paşte, ar mai rămâne cam trei săptămâni”, spune istoricul Philippe Levillain.
28 de cardinali dintre cei 115 cardinali care vor vota sunt italieni. Arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, este italianul care are cele mai mari şanse să fie ales papă, având şi sprijinul lui Benedict.
Ultimii doi suverani pontifi, germanul Benedict al XVI-lea şi polonezul Ioan-Paul al II-lea, au urmat unui lung şir de papi italieni. Totuşi, dezvăluirile din scandalul Vatileaks, care au scos la lumină corupţia şi lupta pentru putere din interiorul Curiei papale, dominate de italieni, i-au determinat pe mulţi cardinali să nu mai dorească un italian pe Scaunul Sfântului Petru.
Primul papă african din ultimii 1.500 de ani ar putea fi cardinalul ganez Peter Turkson, foarte iubit de credincioşi şi de cler. Conservatorul Marc Ouellet, fost arhiepiscop de Quebec, este văzut şi el printre favoriţi, mai ales că la 68 de ani, este destul de tânăr pentru a conduce biserica o perioadă mai lungă de timp. Şanse concrete au şi cardinalii latino-americani, din Mexic, Honduras sau Brazilia - ţara cu cei mai numeroşi catolici din lume.
Că va fi european, african sau american, noul papă va avea de gestionat problemele acute care divid acum biserica şi credincioşii: atitudinea faţă de homosexualitate, faţă de avort, faţă de accesul femeilor la preoţie.
Iar Vaticanul, cu a sa Curie măcinată de corupţie, rivalităţi şi interese contrarii, va trebui stăpânit şi el cu mână de oţel.
Pe aceeaşi temă:
Ultima audienţă a Papei Benedict. Preşedintele Italiei a fost ultimul şef de stat primit de Papă
Victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi cer audierea Papei Benedict al XVI-lea
Papa Benedict va primi o pensie de 2500 de euro pe lună după retragerea oficială de la Vatican
Penultima slujbă Angelus. Mesajul Papei Benedict al XVI-lea: Renunțați la egoism!
DEZBATERE Ce contează în alegerea succesorului Papei?
Experţii în istoria religiilor comentează profeţiile despre viitorul Papă
Profeţiile lui Nostradamus: Va crea noul Papă un scandal în Biserica Catolică?
Traian Băsescu i-a transmis Papei un mesaj de la Patriarhul Daniel
Prima apariţie publică a Papei după anunţul retragerii
Bloomberg: Retragerea Papei ar trebui să dea de gândit "leilor bătrâni" din politică
Reacţii la retragerea Papei: nu vom mai avea papi pe viaţă, ci pe durată determinată
Care este procedura de alegere a Suveranului Pontif
The Guardian: Cardinalul Peter Turkson din Ghana, favorit la Scaunul Pontifical (case de pariuri)
Benedict al XVI-lea renunţă la pontificat, după aproape opt ani. Ce urmează?
Papa Benedict al XVI-lea se retrage. Joseph Ratzinger renunţă la Pontificat din 28 februarie
- Etichete:
- papa
- papa benedict
- conclav
- final de pontificat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News