Diferența de voturi între Maia Sandu și Igor Dodon, la numărarea a 99.95% din voturi, este de 72.000 de voturi, potrivit ultimelor date anunțate, la ora 10.00, de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, cu 200.000 de voturi pe liste suplimentare.
foto- facebook - proteste la sectia de votare din Bologna, unde s-au terminat buletinele de vot și sute de oameni n-au apucat să-și exercite dreptul la vot
Mai sunt de numărat doar voturile dintr-o secție, care nu vor schimba rezultatul - Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu 835.080 de voturi, în vreme ce candidata proeuropeană, Maia Saundu, a obținut 762.602 voturi. Cum cel mai probabil mai sunt de numărat voturile de la secțiile din America de Nord, este posibil ca diferența de voturi să se micșoreze în favoarea Maiei Sandu, evident fără a schimba rezultatul, cu Dodon președinte ales.
În acest moment, diferența este de 72.478 de voturi.
Semnificația diferenței de voturi dintre cei doi candidați trebuie interpretată sub două aspecte. Întâi, că au fost mobilizați la vot, transportați cu mașini și cu microbuze, cetățeni rusofoni, numai din Transnistria fiind aduse peste 100.000 de persoane, care au votat cu candidatul pro-Moscova, Igor Dodon. În al doilea rând, susținătorii Maiei Sandu din diaspora, stabiliți în număr mare în România, Europa Occidentală și America de Nord, au fost împiedicați să voteze de o lege care prevede că la secțiile de votare din străinătate se pun la dispoziție doar 3.000 de buletine de vot. Ministerul de Externe, ca și Ministerul de Interne, controlate de oameni apropiați ai lui Vladimir Plahotniuc, au urmat indicațiile potrivit cărora nu a fost încurajat votul din diaspora al cetățenilor moldoveni. Încă de anul trecut au existat încercări de a fi modificată această lege, însă nu s-a adunat majoritatea necesară.
În pofida cozilor imense care s-au format în orașele europene și a faptului că pe la ora 18.00 au existat procese electorale întrerupte de terminarea buletinelor de vot, autoritățile de la Chișinău nu au luat nicio măsură.
Trebuie precizat că în Moldova există 2.807.740 de persoane cu drept de vot, iar la cel de-al doilea tur de duminică s-au prezentat 1.596.944 de persoane. Mai este important faptul că 206.463 de voturi au fost înregistrate pe liste suplimentare.