Moldova este vulnerabilă în faţa ameninţărilor venite de la Kremlin. O spune chiar ministrul apărării de la Chişinău, într-un interviu pentru Digi24.
Cu o zi înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, oficialul face o listă a vulnerabilităților de peste Prut. Una dintre cele mai mari: trupele ruseşti din Transnistria. Ministrul Anatol Șalaru spune că Rusia înarmează trupe separatiste care să poată fi mobilizate în caz de nevoie și că Moscova ar încerca să influenţeze drumul european al Moldovei prin promovarea la putere a unor politiceni corupţi.
Ministrul apărării din Republica Moldova susţine că Rusia reprezintă cea mai mare provocare de securitate a ţării.
„Prezenţa trupelor ruseşti ilegal în Transnistria. Avem un depozit uriaş de armament care poate exploda în orice clipă pentru că muniţia de acolo este foarte veche. Avem trupele separatiste care sunt incontrolabile şi care, până la urmă, pot să-şi mobilizeze 10, 15, 20 de mii de oameni lejer, fără prea mari probleme. Sunt finanţate şi înarmate de către Rusia”, a declarat Anatol Șalaru, ministrul apărării din Republica Moldova.
Anatol Şalaru crede că Moscova duce pe teritorul Moldovei un război de propagandă. Oficialul a dat exemplul alegerilor prezidenţiale de duminică:
„Igor Dodon este unul dintre, este una din armele Rusiei în acest război hibrid împotriva Moldovei. Ei încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova”, acuză Șalaru.
Ministrul apărării este însă de părere că Moldova va rămâne pe drumul european, indiferent de rezultatul alegerilor.
„Republica Moldova este o republică parlamentară. Preşedintele nu are prerogative care să schimbe cursul european. Astăzi, avem la guvernare o alianţă puternică care are aproape 60% din Parlament, are un guvern stabil. Chiar dacă va câştiga Dodon, ceea ce nu este bine pentru imaginea externă, sperăm că nu va fi deturant cursul european de către acest individ. Dar trebuie să ţinem cont că are în spate Rusia şi Kremlinul care sunt foarte puternice şi cu ajutorul lui vor încerca să destabilize situaţia”, avertizează Anatol Șalaru.
Moldova este pe harta conflictelor îngheţate din cauza situaţiei din regiunea separatistă Transnistria. La începutul anilor 90 s-a purtat un război pentru independenţa regiunii de la dreapta Nistrului. După încheierea unui armistiţiu cu Moldova, Rusia a păstrat în zonă 1.200 de militari pe care i-a denumit „trupe de menţinere a păcii”.
Republica Moldova se pregăteşte pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Duminică se va decide noul preşedinte. În cursă au rămas Igor Dodon, liderul socialiştilor, pro-rus, şi Maia Sandu, candidat cu viziune pro-europeană. În primul tur, Igor Dodon s-a aflat pe primul loc, la o diferenţă considerabilă faţă de contracandidata sa.