CRED ÎN ROMÂNIA CIVILIZATĂ. Radu Oprea, tânărul care investește în tineri

Data publicării:
radu-2

Radu Oprea a fost unul dintre cei 149 de tineri care au primit o bursă din partea Guvernului României. Condiția statului era fermă: după terminarea studiilor în străinătate, Radu era obligat să se întoarcă în România şi să lucreze în administraţie, pe un post de conducere. Dar autoritățile nu au respectat contractul, deşi experienţa lui Radu includea şi un stagiu la primăria din Los Angeles, acolo unde a lucrat la un proiect educațional foarte important. „Am contribuit la realizarea unor propuneri de politici publice de îmbunătăţire a educaţiei publice din zona Los Angeles, care deserveşte aproximativ 700.000 de elevi de la grădiniţă la liceu”, explică el.

Problemele pe care le-a lasat când a plecat din Romania, le-a găsit și la întoarcere. Un motiv în plus să rămână în țară, să schimbe mersul lucrurilor: „Cel mai mult mă deranjează în țara noastră corupția (...) Pe urmă mă mai deranjează mizeria de pe stradă, mizeria din parcuri, mizeria de pe trotuare, (...) lipsa de civilizație în trafic (...) cetățeni care nu își respectă, din păcate, trecutul istoric și vedem deseori clădiri de patrimoniu, clădiri foarte frumoase care sunt mâzgălite cu grafitti (...)”.  „Un exemplu (...) este vorba de Universitatea din București. Acolo nu numai românii, dar și străinii care ne vizitează văd acea clădire de patrimoniu mâzgălită cu tot felul de mesaje, cu grafitti, mazgalituri care, din păcate, se mențin cu anii (...)”, subliniază Radu Oprea.

Radu s-a înarmat cu multă energie și a început treaba. Mai întâi, la Galați, orașul său natal. „Mi se pare normal să vii și să dai ceva înapoi țării, Galațiului, comunității în care îți desfășori activitatea”, spune e.

A creat o platformă online de implicare a cetăţenilor în comunitate şi a devenit mesagerul lor în faţa autorităţilor. Şi are poveşti de succes. „Pentru fluidizarea traficului, un cetățean a propus să se realizeze mai multe sensuri giratorii în Galați. Un astfel de exemplu este și acest sens giratoriu care se află la intersecția dintre două străzi destul de circulate (...) Au mai fost, de exemplu, probleme legate de gropile din asfalt. Și avem un exemplu în acest sens, am pozat chiar o groapă în asfalt, am trimis solicitare la primărie și s-a rezolvat problema destul de repede. Important este să îți dedici puțin timp și efort ca să rezolvi problema respectivă, dar s-a reușit acest lucru și îl promovăm ca o poveste de succes”, explică el.

„Eu știam câteva lucruri despre Radu Oprea, fiind unul din tinerii Galațiului de ispravă, un om pe care eu l-am respectat foarte mult. Au fost un numar destul de important de probleme, de la probleme locale în cartiere, o groapă de asfaltat, un trotuar, transparență în deciziile și răspunsurile pe care le dădea primăria pentru locuitorii Galațiului, tot felul de sesizări pe care le primise Radu vizavi de ceea ce se întamplă în oraș”, spune fostul viceprimar din Galați.

Educația non-formală în școli

Radu nu a fost preocupat doar de problemele din Galați. El a propus introducerea educației non-formale în școli. În acest fel, a schimbat legea educației. „Un ONG care vrea să facă jocuri într-o școală sau o firmă care vrea să dezvolte niște abilități de antreprenoriat într-o școală sau un liceu, acest cadru legislativ nu permitea, înainte de noua lege a educației. Noi am făcut o adresă oficială către minister prin care am propus să introducă sau să legifereze sau să permita intrarea educației non-formale în școli, iar răspunsul a fost că această propunere a fost inclusă în Legea Educației (...)”, declară Radu Oprea.

Tânărul nu s-a oprit aici. A plecat de la ideea că educaţia înseamnă civilizaţie şi că tinerii o pot transmite mai departe. Aşa că a făcut un proiect special pentru ei. „Ne-am gândit sa creăm un spațiu în care să ajutăm tinerii să își pună în practică visurile nu neaparat financiar, dar prin a-i ghida către anumite finanțări, prin a le da sfaturi, a le face mentorat, practic să își dezvolte ideea de afacere în care mulți pornesc de la zero, practic. (...)”. „Tinerii pe care i-am ajutat până acum, i-am ajutat gratuit, le-am pus la dispoziție o parte din timpul meu, dar si resursele incubatorului de afaceri, spațiul fizic în care se pot întâlni, la fel, este pus la dispoziție gratuit, fișetele pot să le folosească să își țină actele acolo, le oferim în mod gratuit și evenimentele la care îi invităm, deci le asigurăm și partea de promovare”, subliniază Radu Oprea.

„Avem cam 20 de persoane care deja implementează anumite proiecte de mici afaceri, dar și ONG-uri care au luat naștere ca urmare a unor activități desfașurate la noi”, adaugă el.

Printre cei ajutaţi de Radu Oprea se numără Anca şi Cătălin. Tinerii, care urmează să se căsătorească, şi-au văzut visul împlinit: o afacere care să le asigure un trai decent.

„Ne-a ajutat cu foarte multe sfaturi legate de fondurile europene, fiind la început ne-a fost foarte greu să știm așa, în mare, să știm ce înseamnă și ce reprezintă, iar el ne-a spus, chiar și cu înființarea firmei el ne-a sfătuit să facem un SRLD, ne-a spus ce coduri să implementam și să folosim...”, explică Anca Botezatu, proprietar magazin de haine.

Cred într-o Românie în care tinerii au într-adevăr o şansă

Ionela a fost şi ea sprijinită de Radu. După zeci de uşi trântite în nas şi nenumărate eforturi care au rămas fără rezultat, ea şi-a deschis un magazin. Fără Radu, n-ar fi putut face nimic. „M-a ajutat cu promovare, credit, susținere și foarte, foarte multe idei de marketing pe care și în ziua de astăzi le pun în practică.(...) Viața mea a început în momentul în care am început să devin independentă din punct de vedere financiar în ceea ce privește business-ul meu și stăpână pe timpul meu, iar fără ajutorul lui Radu nu reușeam”, spune Ionela Costea, administrator atelier de încălțăminte pe comandă My Way.

Ionuţ este pasionat de modă. Cu ajutorul lui Radu Oprea a început o afacere în acest domeniu. Un business care crește de la o zi la alta. „Radu, pot să zic că, și mă exclud pe mine, a ajutat multe persoane din zonă în diferite acțiuni. Că e acțiune caritabilă, că e acțiune în scop comercial, de orice natură. Întra-adevăr, este un lucru foarte bun să fie cineva care să ajute pe cineva într-o activitate creativă, fără să urmarească un anumit profit sau interes pe termen mediu sau lung”, subliniază Ionuţ Ghilogaş, RamTex Line.

Zenaida, singura femeie somelier din Galaţi, a primit sprijinul lui Radu Oprea pentru a demara o afacere de profil. „În primul rând m-a ajutat cu spaţiul, şi nu numai atât, mi-a dat şi încredere în mine, mi-a arătat că şi o femeie poate să facă afaceri şi afaceri în lumea bărbaţilor, putem spune în industria vinului”, subliniază Costea Zenaida, Manager Sabas Company şi somelier pentru salvareavinului.ro.

Dincolo de proiectele sale, Radu Oprea este un tânăr care vede partea plină a paharului, pentru că îşi iubeşte sincer ţara: „Cred într-o România civilizată, o Românie a bunului simţ. Cred într-o Românie în care tinerii au într-adevăr o şansă, o Românie în care exemplele de bună practică nu se bazează pe corupție, se bazează pe idei îndrăznețe, visuri care devin realitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă de 3.600 de lei și suspendarea permisului pe 8 luni, în România. Cea mai aspră sancțiune e...
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
CV-ul lui Gigi Becali, șters de pe pagina Parlamentului. Detaliile neștiute despre primul său mandat
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...