(VIDEO: Comentariul lui Moise Guran)
Rezultatele acestor alegeri au fost prefațate de un studiu mai vechi al celor de la Result Development care arată că necinstea și corupția sunt mult mai răspândite decât ne-ar plăcea să credem.
Aproape 60 dintre cei care au participat la cercetare spun că "una e să furi un ou, alta e să furi un bou". În traducere liberă, noi românii ne-am creat un sistem de apărare din care rezultă că dacă furi de 1000 de ori mai puțin decât primarul tău să zicem, ești de 1000 de ori mai bun.
Multe dintre afirmațiile cu care participanții la studiu au trebuit să spună dacă sunt sau nu de acord sunt ziceri din popor. Chiar și faptul că avem expresii de genul "Hoțul neprins e negustor cinstit" trebuie să ne dea de gândit.
Interesant este în primul rând faptul că studiul a fost realizat pe persoane de până în 50 de ani și cu studii superioare.
Cercetarea arată însă că oamenii mai educați și mai tineri nu sunt neapărat mai cinstiți. Peste 58 la sută dintre participanți au fost de acord cu afirmați "Una e să furi un ou, alta e să furi un bou".
Prin urmare, furturile mici sunt cumva tolerabile și, spun autorii studiului, românii și-au creat un fel de sistem mental prin care scapă de remușcări.
Aproape 87% dintre respondenți spun că "O persoană cinstită are mai mult de pierdut în ziua de azi" în vreme ce 96 la sută consideră că "Vei avea de pierdut dacă ai încredere în ceilalți".
Mai sunt și alte afirmații din care reiese că românul se victimizează, admițând cumva că ar vrea să fie corect, dar că dacă ceilalți nu sunt, nu o să înceapă el să fie primul. Prin urmare, ca să supraviețuiască, ajunge să facă parte din sistemul pe care cel puțin teoretic, îl detestă. De fapt îl perpetuează. Numai că autorii studiului au mai inclus și câteva întrebări de control:
"Admir persoanele care câştigă în orice situaţie", au spus peste 87% la sută dintre participanți și acest rezultat explică parțial de ce românii au votat primari cu probleme penale. Unii dintre ei, cu mai multe condamnări penale la activ.
Desigur, mai sunt și cei care sunt cercetăți penal, dar nu au primit încă o condamnare definitivă. Românii nu au o problemă nici cu aceștia, căci în studiul Result Development, 59,96% la sută dintre participanți au spus că "Hoțul neprins este negustor cinstit."
Conform rezultatelor, corupția nu este nici pe departe localizată doar la vârful societății. De fapt, se regăsește la orice nivel și este perpetuată prin vot, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, români înțeleg faptul că exact ea, corupția, este cauza principală a sărăciei și subdezvoltării.