Momentul în care Rebeca, o fetiță de doar 2 ani, a intrat în cabinetul lui cu un diagnostic sumbru, l-a făcut pe Florin Haidamac să renunțe pentru o clipă la statutul de medic și să priveacă dincolo de relația doctor-pacient. Copila avea o malformație cardiacă gravă, iar părinții niciun ban pentru operație.
„Mama, cu biletul de externare de la Iași, a venit la mine, la mine în cabinet, cu fetița. O știam și privit-o de foarte multe ori dar atunci a fost ceva, atunci a fost un, am zis că a fost un declic... a fost așa o chestie incontrolabilă, atunci cred că omul a luat pentru câteva secunde locul medicului
și m-am uitat la ea și avea copilul ăla o privire tristă, o privire cred că în subconștient știa că ceva nu este în regulă, știa că nu e bine”, povestește Florin Haidamac, medic de familie.
Părinții Rebecăi voiau să plece la muncă în Germania pentru a strânge cei 10.000 de euro, suma necesară pentru operația fetei. Plecau însă fără prea mari speranțe, pentru că puteau strânge toat suma abia într-un an de zile, cu mari eforturi şi sacrificii. Chiar şi aşa, ar fi fost prea târziu.
„Într-o vineri am mers la domnul doctor să ne dea rețetă pentru fetiță că era răcită și am zis eu o las și plec să aibe sora mea tratament să-i dea. I-am spus care-i treaba cu fetița, cât ne costă operația. Ne-a zis că el ne poate ajuta dacă suntem de acord”, spune Corina Matei, mama Rebecăi.
Doctorul Florin Haidamac a pornit o campanie umanitară prin care și-a propus să strângă măcar o parte din cei 10.000 de euro. A pus la bătaie "Dispensarul SF", o carte inspirată din viața sa de doctor de familie, la țară.
„Într-o săptămână și ceva s-au strâns jumate din bani, de fapt noi eram plecați în Germania în săptămâna aia când ne-a sunat domnul doctor să venim înapoi acasă, nu ne-a venit a crede că s-au reușit. Nu mă gândeam, deci nu mă gândeam.... eu am mai pierdut o fetiță chiar a cincea zi după naştere”, mai spune mama Rebecăi.
„Fetița neoperată, murea! De la Iași și de la București ni s-a spus, neoperată nu avea șanse”, mai spune medicul.
Rebeca a fost operată la un spital din București și acum este recuperată complet.
„Fetița e vindecată chirurgical 100%, inima ei este acum ca inima oricăriu copil normal de vârsta ei, n-are nici o restricție, nimic. E un copil normal, râde, se joacă, aleargă, zâmbește, cântă și vă spun ceva, îi plac cărțile și de fiecare dată când vine la mine la cabinet se uită pe aici să vadă dacă am cărți”, adaugă medicul de familie Florin Haidamac.
După 14 ani la Şerbăuţi, medicul Florin Haidamac îşi cunoaşte toţi pacienţii, cu bolile lor, mai uşoare sau mai grave, şi cu poveştile lor de viaţă. Şi pentru ei face zilnic naveta, 60 de kilometri dus-întors.
„Ce am apreciat foarte mult la domnul doctor și n-am îndrăznit să-i spun până acum este deosebitul respect pe care-l are față de pacienți, indiferent de problemele pe care le are dumnealui, venind de la 30 de kilometri”, spune Silvia Stremciuc, asistentă.
„Ne-a ajutat foarte mult, dacă copiii au fost mai răciți, mai una alta, ne-a dat un sfat să avem grijă foarte bine de ei”, spune unul dintre pacienii de care medicul Florin Haidamac are grijă.
„A fost și la mine acasă că eram bolnavă și totdeauna mă duc după rețetă și vorbește frumos”, spune o altă pacientă.
Florin Haidamac a terminat Facultatea de Medicină din Iași și a făcut un an de stagiu la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Apoi a acceptat provocarea de a face pregătire la țară. Și așa a ajuns în comuna Șerbăuți. Visa la o carieră în chirurgie plastică și s-a pregătit pentru asta în anii de rezidențiat, dar s-a îndrăgostit de dispensarul de la Șerbăuți și nu a mai putut să plece.