Grave probleme de integritate, migrație record și tranzacții financiare spectaculoase. Toate acestea caracterizează activitatea parlamentarilor care își încheie în curând mandatul. Cât despre principalul rol pe care ar trebui să-l aibă aleșii, cel de legiferare, Parlamentul pare să fi fost mai mult ca oricând subordonat Executivului.
Din cele 2.729 de proiecte legislative aflate pe agenda Parlamentului în ultimii patru ani, 68% au fost inițiate de senatori și deputați, dar doar 14% dintre acestea au reușit să devină legi, conform bilanțului realizat de Institutul pentru Politici Publice. Spre comparație, 82% din inițiativele Guvernului au fost adoptate.
Pe lista parlamentarilor cu zero inițiative legislative în patru ani de mandat îi găsim pe Sebastian Ghiță (fost PSD, actual PRU), Oana Niculescu Mizil (ex-PSD) și Aurel Nechita (PSD).
Din cei 588 de senatori și deputați care au intrat în Parlament în 2012, 507 au mai ajuns la finalul mandatului. Cele mai multe plecări s-au datorat problemelor cu justiția/de integritate: 13 aleși au fost condamnați definitiv, 16 au fost arestați/anchetați, iar șase au fost declarați incompatibili.
Printre cei condamnați în timpul exercitării mandatului se numără: Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Nețoiu (UNPR), Ion Stan (PSD), Gheorghe Becali (PNL), Monica Iacob Ridzi (UNPR), Antonie Solomon (PPDD), Sorin Roșca Stănescu (PNL), Dan Voiculescu (PC) și Miron Mitrea (PSD).
La cote record a ajuns în legislatura 2012-2016 și migrația: 223 de senatori și deputați nu se mai găsesc la terminarea mandatului sub sigla sub care au fost aleși. Adică, 38% din total. „Campionii” migrației sunt: deputatul Ion Șcheau (candidat din partea PPDD, devenit independent, apoi afiliat la grupul PSD, PDL/PNL, astăzi candidat din partea PNL), deputata Diana Tușa (candidată din partea PNL, devenită independentă, afiliată apoi la grupul PDL care a fuzionat ulterior cu PNL, devenită din nou independentă și astăzi candidată pe listele PSD) și senatorul Ciprian Rogojan (candidat din partea PDL, devenit independent, afiliat apoi UNPR, din nou independent, astăzi candidat din partea ALDE).
Institutul pentru Politici Publice a analizat și averile parlamentarilor, calculând diferențele nete între soldurile conturilor la intrarea în mandat și cele din ultima declarație de avere actualizată, în euro, la un curs mediu anual oficial, anunțat de BNR. Senatorii și deputații par să fi pierdut, pe aceste calcule, aproape 35 de milioane de euro.
Cea mai mare parte din sumă se contorizează în dreptul deputatului Sebastian Ghiță, care ar fi pierdut peste 30 de milioane de euro în patru ani de mandat. Bani s-au evaporat și din conturile lui Cristian Popescu (PNL) – 2,7 milioane euro, Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) – 1,5 milioane euro, Attila Verestoy (UDMR) – 2,7 milioane euro, Doina Tudor (PNL) – 1,9 milioane de euro și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 358.000 euro.
Sunt însă și aleși care au acumulat bani: Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD) – 882.709 euro, Ioan Adam (PSD) – 450.000 euro, Alina Gorghiu (PNL, pe parcursul mandatului s-a căsătorit) - 1,1 milioane euro, Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 250.000 euro, Petru Filip (PSD) – 210.000 euro și Vasile Nistor (PC) – 182.000 euro.
La fel ca fenomenul migrației, s-a amplificat în ultima legislatură „fenomenul” împrumuturilor acordate în nume propriu: parlamentarii au acordat împrumuturi de peste 47 milioane de euro. Cele mai mari sume se regăsesc în declarațiile de avere ale parlamentarilor Sebastian Ghiță (PSD) – 30 milioane de euro, Marin Anton (PNL) – 1,8 milioane de euro, Elena Udrea (independent) – 1,1 milioane euro, Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 6 milioane de euro, Attila Verestoy (UDMR) – 1,57 milioane de euro și Liviu Tomoioagă (PNL) – 423.000 euro.
Amatori de proprietăți, aleșii au acumulat, în ultimul mandat, aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați de teren, în cea mai mare parte agricol. Cea mai mare suprafață poate fi găsită la deputatul PNL Vasile Iliuță (PNL) - 527.400 mp.