BEC a anunțat rezultatele finale. Speră ca vineri să le trimită la Monitorul Oficial

Data publicării:
11122012 20bec-38082

Conform BEC, următoarea forță politică din Parlament, în urma scrutinului din 9 decembrie, este ARD, care la Cameră are 16,50% din voturi, iar la Senat 16,70%. Diferența față de prima clasată este însă uriașă. Practic, ARD are de cinci ori mai puține mandate în Parlament.

Repartizarea mandatelor în Senat | DIGI24
Repartizarea mandatelor în Camera Deputaților | DIGI24

PPDD are 13,99% din voturi la Cameră și 14,65% din sufragiile pentru Senat.

Singurul partid care a mai reușit depășirea pragului electoral este UDMR, cu 5,13% din voturi, iar la Senat are 5,23% din sufragii.

De asemenea, toți cei 18 candidați ai organizațiilor reprezentând minoritățile au luat 10% din sufragii și vor fi în Parlament.

Configurația mandatelor

Prin voturile de duminică, românii au trimis în Parlament 588 de aleşi : 412 deputaţi şi 176 de senatori. În acest fel, noul Legislativ înregistrează 118 de mandate în plus faţă de cel pe cale să-şi încheie activitatea.

Noul Parlament va fi dominat de USL, care va avea 395 de aleşi. Al doilea grup va fi format de Alianţa România Dreaptă, cu 80 de parlamentari. PP-DD va avea 68 de parlamentari, iar UDMR - 27. Acestora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

În Camera Deputaţilor, USL va deţine 273 dintre mandate. ARD va ocupa 56 de fotolii, PP-DD - 47, iar UDMR 18.

La Senat, 122 de locuri vor reveni USL. Alianţa România Dreaptă va avea 24 de senatori, PP-DD - 21 de senatori, iar UDMR va avea 9 senatori.

Rata participării la vot a fost de 41,76%, ceea ce înseamnă că aproape7,7 milioane de alegători au votat duminică pentru a alege viitorii senatori şi deputaţi. În străinătate au votat 60.878 de persoane.

Rezultatele sunt valide din momentul publicării în Monitorul Oficial

Rezultatele finale au fost anunțate în cursul serii, iar președintele BEC a spus că speră ca până vineri să le poată valida și trimite spre publicare la Monitorul Oficial. Președintele Traian Băsescu a anunțat marți că nu va începe consultările cu partidele politice în vederea desemnării primului-ministru până când rezultatele nu vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Listele cu situația candidaților, pe colegii, poate fi consultată AICI, iar listele nominale cu cei care au intrat în Cameră sunt aici, respectiv Senat, aici.

Aceste rezultate arată că USL are majoritate constituțională. În Cameră i-ar mai trebui două mandate, dar nu va avea probleme în a obține cele două voturi.

„Ce noroc au avut că a fost zapadă, dacă nu era zăpadă, eram 80% în Parlament”, a comentat, marți, președintele Camerei Reprezentanților, Valeriu Zgonea, referindu-se la ceilalți competitori electorali ai USL și la rezultatul alegerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri