În Bucureşti există o adresă la care, cel puţin în acte, locuiesc nu mai puţin de 3.000 de oameni. Pentru ei s-au înfiinţat două secţii de votare, care au stat goale toată ziua. Explicaţia e simplă: domiciliul lor e doar teoretic în acel apartament din sectorul trei, niciunul nu locuieşte de fapt acolo. Câţiva dintre ei s-au prezentat totuşi la urne, însă în Republica Moldova, acolo unde au, de fapt, domiciliul stabil.
Şcoala Barbu Delavrancea, Bucureşti. Aici au fost amenjate trei secţii de votare. La cea din stânga sunt arondate mai multe străzi din zonă, aproape că se stă la rând pentru a vota. Este activitate, aşadar. Cele două din dreapta sunt aproape goale, îşi împart însă aceeaşi adresă, unde locuiesc trei mii de locuitori. Niciunul nu a venit însă să voteze aici.
Pentru cei trei mii de oameni care, cel puţin pe listele electorale, par a locui la aceeaşi adresă a fost nevoie de două secţii de vot - 373 şi 374.
„Considerăm că nu ar fi fost potrivit să se facă două secţii pentru aceleaşi două străzi. Cealaltă secţie are foarte multă activitate în comparaţie cu cele două...372, da, în comparaţie cu 373 şi 374,” spune Alina Neagu, preşedinte Secţia de votare 374, Bucureşti.
Iar în prima parte a zilei, unii dintre locuitorii de la adresa din Sectorul 3, situată aproape de Piaţa Unirii, votaseră deja, însă în Republica Moldova.
Am căutat adresa arondată celor două secţii.
Într-unul dintre apartamentele din această clădire sunt înregistraţi nu mai puţin de 3.000 de rezidenţi. Vecinii spun însă că n-au văzut niciodată pe altcineva în afară de proprietarii locuinţei.
Proprietarii apartamentului nu erau însă acasă.
Nu intrăm în detalii, nu ne interesează.
E fiecare cu casa lui, chiar dacă suntem la comun.
E ca un bloc de apartamente.
Da, da!
Cunoaştem situaţia din cauza celor de la poliţie.
Numai că e curtea comună, fiecare are cota lui.
De câte ori a venit poliţia?
Zi de zi!
Aproape...