A DOUA VIAŢĂ. Medicul care redă lumina ochilor copiilor săraci

Data publicării:
medic a doua viata

Nu se uită la bani şi face totul de bunăvoie. Fără niciun ajutor din partea statului, medicul a făcut rate la bancă şi a cumpărat un aparat care poate depista din timp afecţiuni precum miopia sau astigmatismul. Mii de copii beneficiază, în fiecare an, de generozitatea medicului pentru care cea mai mare recompensă este să-şi privească pacienţii vindecaţi.

Oftalmologul Dacia Hîncu se simte cel mai bine în mijlocul celor mici. De cinci ani străbate satele izolate şi sărace ca să-i ajute pe copiii care au probleme cu vederea. Face totul voluntar, fără să fie plătită. Micuţii beneficiază astfel, lunar, de consultaţii gratuite.

Mariana Nogz, părinte: „Locuim la sat şi, din păcate, multe familii, mulţi părinţi având posibilităţi financiare mai reduse, nu îşi permit să meargă cu copilaşul la un specialist”.

Pentru a nu-i speria pe copii, medicul lucrează cu un aparat „prietenos" dotat cu sunet şi lumini. Este de fapt un scaner special care în câteva secunde depistează problemele de vedere ale micuţilor. Pentru că doamna doctor nu a avut bani să-l cumpere, a făcut un împrumut la bancă.

Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog: „Acest aparat ,pentru mine, e ca un bebeluş şi îl port cu grijă, îi pun şi centura când circul prin sate. A fost 6.000 de euro”. Cu ajutorul scanerului, medicul poate depista probleme precum miopia sau astigmatismul, afecţiuni care, descoperite la timp, pot fi tratate.

Dacia Hîncu a pierdut deja şirul şcolilor şi al grădiniţelor în care a dat consultaţii. În fiecare an se uită în ochii a mii de copii şi prin munca ei vrea ca toţi să vadă mai bine: „La noi în ţară se pare că ochiul leneş ar fi între 10 şi 12% socotit că apare la copii. În străinătate procentul ăsta este mult mai redus, între 2 şi 4 la sută deoarece acolo există examinare oftalmologică obligatorie până la vârsta de trei ani, la cinci ani şi la şapte ani”.

Angela Moldovan, educatoare la grădiniţa Solovăstru: „Avem un număr de 45 de copii dintre care au fost evaluaţi 38. S-au depistat 15 cazuri de copii cu probleme care necesită un consult mai aprofundat. Sunt copii pe care nu îi ştiam cu probleme”.

Grija pentru vederea copiilor nu se opreşte aici. Medicul voluntar caută soluţii pentru a le oferi, tot gratuit, ochelari celor săraci. În plus, pe cei cu probleme grave îi cheamă la cabinetul său din Tîrgu Mureş.

Dacia Hîncu: „Eu ma bucur că pornesc cu vederea asta în viaţă. Ca le-o dai pentru 50-60 de ani”.

Alex este unul dintre sutele de copii care a fost tratat de Dacia Hîncu. Băieţelul a fost diagnosticat la grădiniţă cu sindromul ochiului leneş. Acum are 8 ani şi şi-a recuperat aproape total vederea la ochiul stâng.

Dintotdeauna Dacia Hîncu şi-a dorit să schimbe lumea şi a reuşit. Marea ei rasplată este faptul că le-a redat miilor de copii sărmani bunul cel mai de preţ: lumina ochilor: „E vorba sa faci o faptă bună şi ştii dupa aceea că ţi se plăteşte înapoi”.


De astăzi, la Digi24 continuă campania "A doua viaţă". Veţi cunoaşte câţiva medici care s-au dedicat pacienţilor. Zilnic, fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, fără să primească ajutor de la nimeni. Într-un sistem medical la pământ, transformă imposibilul în posibil. Ei sunt medicii care salvează România cu profesionalismul şi devotamentul lor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri