Se construiește o mega Școală pentru Meserii în România
Consiliul Județean Maramureș a scos la licitație în SICAP un contract de 120 de milioane lei pentru lucrări de construcție a unui campus profesional integrat care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional pe plan local și regional, un proiect finanțat prin PNRR. Școala de Meserii va dispune de un campus de 300 de locuri pentru elevi, studenți și profesori cu săli de clasă, bazin de înot și cantină.
Colegiul profesional vizează elevii de liceu și studenții în cadrul unei pregătiri profesionale aferente învățării unei meserii și este primul dintr-o serie de astfel de colegii ce ar trebui să se dezvolte în România în cadrul proiectului din PNRR Pilonul IV: Politici pentru noua generație, componenta C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior.
Potrivit descrierii achiziției, obiectivul de investiții va include, defalcat, următoarele :
A. Construirea unei infrastructuri educaționale (inclusiv cantină) pentru liceu și universitate(săli de clasă, laboratoare echipate pentru studii profesionale avansate în robotică și industrie);
B. Construirea a 6 Corpuri de cazare P+2 pentru elevi, studenți și cadre didactice – aferente a 300 de locuri de cazare
C. Construirea unui bazin de înot;
D. Construirea unei săli de sport;
E. Amenajarea a două terenuri exterioare de sport;
F. Amenajarea de spații exterioare pentru recreere;
G. Crearea unei infrastructuri din punct de vedere al circulațiilor auto și velo și asigurarea de parcaje necesare funcționării construcțiilor propuse.
Campusul nou creat, care are termen de realizare septembrie 2025, va fi pus la dispoziția Consortiului Regional pentru Învățământ Dual, care a fost constituit de Consiliul Județean Maramureș alături de partenerii Aramis Invest, Eaton Electro Producție și Universal Alloy Corporation Europe, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Liceul Tehnologic ”Transilvania”, Colegiul Tehnic “George Barițiu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Baia Sprie și Școala “Lucian Blaga” din Fărcașa.
Cu ocazia anunțării proiectului, anul trecut, președintele Consiliului Județean Maramures, Ionel Bogdan, arăta că, în cadrul Campusului, 1.000 de elevi și studenți vor deprinde o meserie, până în 2030. „Vom pregăti peste 1000 de elevi și studenți până în 2030 în domenii de specializare inteligentă care vor atrage investiții semnificative și vor crea locuri de munca bine plătite pentru maramureșeni, spune oficialul.
Ofertele se depun până în 5 februarie, departajarea lor se face în funcție de preț, de graficul eșalonat al lucrărilor, de experiența echipei de proiect și de garanția acordată.
Termenul de predare al întregului proiect este de 455 de zile, de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.