Rigurozitate în Finanțele țării. Șeful operativ e-Factura: ne-a ajutat Dumnezeu s-o pornim fără probleme
Oficialul care se ocupă operativ de e-Factura, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a invocat azi, într-o conferință la fel de oficială, ajutorul divin în pornirea fără probleme a noului sistem de transmitere a facturilor între firmele din România.
"Să pornesc cu o glumă, dar nu la adresa domnului ministru [Marcel Boloș]. Ne-a ajutat Dumnezeu. Am depășit punctul de lansare și a fost un succes", a declarat azi într-o conferință de presă, Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), administratorul e-Factura. Ministrul l-a apelat în mai multe rânduri în timpul conferinței pe oficialul care se ocupă de sistemul e-Factura cu "domnul general".
General ing. Ionel-Sorin Bălan este directorul STS, numit în funcție în 2020.
A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, promoția 1987, consolidându-și ulterior studiile în cadrul Școlii Militare de Ofițeri Activi de Transmisiuni de la Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1990 ca șef de promoție. În anul 1997, general-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan a absolvit Facultatea de Inginerie, specializarea calculatoare, din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.
Despre e-Factura
Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate între persoane impozabile stabilite în România (B2B) (business to business).
Toate firmele sunt obligate să raporteze facturile emise prin sistemul e-Factura în cel mult 5 zile de la emiterea lor. Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.
Din 1 iulie 2024 facturile se vor transmite numai prin e-Factura și numai facturile transmise și validate în sistem vor fi considerate facturi originale. Începând de la acea dată, facturile primite în orice alt format nu vor mai avea valoare fiscală. Singurele facturi legale sunt considerate doar xml-urile transmise și validate de ANAF. Sistemul este operațional începând din 2022, însă a fost obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.
Citește mai mult despre e-Factura aici
e-Factura: Amenzile pentru nerespectarea deciziei guvernului încep de la 1 aprilie.