Pachetul legislativ libertarian al lui Javier Milei a fost trântit de politicienii din parlamentul Argentinei

Redacția Digi Economic Data publicării:
javier milei
Javier Milei, noul președinte al Argentinei este în vizită în Israel. Foto: profimedia

Pachetul legislativ de tip libertarian al preşedintelui ultraliberal Javier Milei a suferit marţi o lovitură în parlamentul Argentinei, unde dezbaterea a fost suspendată şi proiectul retrimis în comisie, partidul prezidenţial denunţând o 'trădare' a deputaţilor, relatează AFP.

În timp ce Camera Deputaţilor se pregătea să supună unui vot cu rezultat incert subiectul controversat al privatizărilor, partidul prezidenţial La Libertad Avanza (LLA) a cerut subit şi a obţinut ridicarea şedinţei, retrimiţând astfel de facto textul în comisie.

'Guvernatorii (de provincii) nu şi-au ţinut cuvântul, vom lucra şi dialoga în comisie', a denunţat şeful grupului parlamentar al partidului prezidenţial, Oscar Zago, negând totuşi că este vorba despre un eşec.

Aflat în Israel, unde a ajuns marţi într-un turneu diplomatic, preşedintele Javier Milei a criticat însă, într-un mesaj pe X, 'casta care s-a pus de-a curmezişul schimbării pentru care noi, argentinienii, am votat'. 'Ne vom continua programul cu sau fără sprijinul conducătorilor politici care au distrus ţara', a adăugat el.

Deputaţii reluaseră marţi examinarea dificilă, uneori articol cu articol, a ambiţioasei 'Legi omnibus' a lui Milei. Iniţial, 660 de dispoziţii vizau domenii diverse precum economia, comerţul, cultura, codul penal, cultura, însă, pe parcurs, proiectul a fost redus la circa 300 de articole.

Guvernul înregistrase marţi, într-o primă fază, o victorie, deputaţii aprobând principiul delegării de puteri către executiv timp de un an, pentru legiferarea prin decret în numele 'urgenţei economice'.

Votul din cursul serii cu privire la detaliile 'Legii omnibus' se anunţa însă mai complicat, date fiind dispoziţiile la care opoziţia moderată cerea modificări, precum cele vizând privatizările a 30-40 de companii sau repartiţia de resurse între stat şi provincii.

Milei nu deţine o majoritate în Congres şi a fost nevoit să negocieze intens în ultimele săptămâni pentru a obţine sprijinul unor deputaţi din alte partide în favoarea proiectului său.

De altfel, aprobarea 'în general' a pachetului legislativ s-a datorat parţial numeroaselor concesii făcute la textul faraonic iniţial al executivului.

Numeroşi deputaţi care au votat principiul legii vineri anunţaseră că vor cere amendamente suplimentare.

Opoziţia a exultat după suspendarea şedinţei şi retrimiterea textului în comisie. Deputatul peronist Leonardo Santoro a vorbit despre o 'înfrângere politică a guvernului' şi o situaţie 'de un ridicol fără precedent'.

Conform procedurilor parlamentare, retrimiterea unui proiect de lege în comisie anulează de facto voturile obţine anterior, în cazul de faţă votul de vineri pentru 'principiul general' al legii şi cel de marţi cu privire la 'puterile delegate'.

'Aceasta înseamnă că ei trebuie să reînceapă totul de la zero', a salutat deputata Myriam Bregman (stânga radicală), fostă candidată la preşedinţie.