Iadul economic prin care trece Argentina, în schimbare de direcție. Parlamentul adoptă pachetul libertarian al lui Javier Milei
Camera Deputaţilor a parlamentului argentinian a aprobat principiul 'general' al pachetului legislativ preşedintelui libertarian Javier Milei, pentru salvarea economiei țării, transmit agențiile de știri internaționale. Țara traversează o criză economică severă, cu o rată a inflaţiei de peste 200% şi în jur de 40% din populaţie aflată sub pragul de sărăcie.
La capătul a 30 de ore de dezbateri şi pe fondul unor manifestaţii de protest aflate încă în desfăşurare şi al ciocnirilor cu poliţia, proiectul 'Legii omnibus' a fost aprobat vineri cu 144 de voturi pentru şi 109 împotrivă.
Pachetul de circa 30 de legi prevede transferul unei părţi a puterilor legislative către guvern pentru doi ani, privatizarea a numeroase companii de stat și modificarea legilor fiscale.
Milei nu deţine o majoritate în Congres şi a fost nevoit să negocieze intens în ultimele săptămâni pentru a obţine sprijinul unor deputaţi din alte partide în favoarea proiectului său.
Numeroşi deputaţi care au votat principiul legii vineri au anunţat că vor cere amendamente când pachetul va fi discutat pe fiecare lege în parte.
Președintele Argentinei, Javier Milei, este un economist libertarian care a ajuns la putere promițând că va pune capăt iadului economic prin care trece acum Argentina. Țara traversează o criză economică severă, cu o rată a inflaţiei de peste 200% şi în jur de 40% din populaţie aflată sub pragul de sărăcie.
El a emis un pachet legislativ prin care deschide privatizarea companiilor de stat, elimină din drepturile lucrătorilor, printre care și concediul de maternitate, ridică limitele la exporturi și modifică legile privind închirierea locuințelor și proprietatea asupra terenurilor pentru a permite investițiile străine.
Chiar dacă a primit sprijinul majorității populației, fiin ales în decembrie, anul trecut, președintele libertarian este contestat în stradă. Protestatarii spun că "Crede că e împărat roman!" și că ar fi mai rău decât Thatcher.
Margaret Thatcher a fost cel mai longeviv premier al Marii Britanii și în acest proces a luat decizii liberale, care au supărat sindicatele, dar care au condus de la o economie letargică la una de putere mondială. Acest lucru a fost hotărâtor pentru sfârșirea Războiului Rece și desființarea lagărului sovietic.